Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо

04.01.2024. 09:51
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Агенција за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине повукла је из продаје новогодишње лампице "Multi function" поријеклом из Кине који представља опасност од струјног удара и пожара.

Дужина кабла између утикача и прве свјетиљке је мања од прописане, производ не садржи неопходна упозорења и није прописно означен.

Производ није усклађен са Наредбом о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница и стандардом BAS EN 60598-2-20.

Такође, из продаје је повучен бицикл за дјецу “14’ AOMMAT”због ризика од повреде. Земља поријекла је Кина, а бицикл представља ризик од повреде.

– Држачи на управљачима не испуњавају прописане захтјеве, заштита за ланац није у складу са прописаним захтјевима, упутства за употребу нису у складу са прописаним захтјевима, означавање бицикла није у складу са прописаним захтјевима – наводе у Агенцији.

Бицикл, како су навели из Агенције, не испуњава сигурносне захтјеве прописане у стандарду BAS EN ISO 8098:2015.

Из трговина је повучен и електрични решо JX-2020A из Кине, јер представлја опасност од пожара и струјног удара јер: нема функционално заштитно уземљење, нема адекватну конструкцију, није прописно означен, упутство за употребу није написано на једном од службених језика који се користе у Босни и Херцеговини.

Решо није усклађен са Наредбом о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница и са стандардом BAS EN 60335-2-9.

Препоручује се потрошачима који су купили ове производе да их одмах престану користити и да их врате у трговину гдје су их набавили.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 40m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 35m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 46m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 1m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    11h 24m
    0