Sa tržišta BiH povučeni bicikl za djecu, novogodišnje lampice i električno rešo

04.01.2024. 09:51
0
IZVOR: srpskainfo.com

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je iz prodaje novogodišnje lampice "Multi function" porijeklom iz Kine koji predstavlja opasnost od strujnog udara i požara.

Dužina kabla između utikača i prve svjetiljke je manja od propisane, proizvod ne sadrži neophodna upozorenja i nije propisno označen.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20.

Takođe, iz prodaje je povučen bicikl za djecu “14’ AOMMAT”zbog rizika od povrede. Zemlja porijekla je Kina, a bicikl predstavlja rizik od povrede.

– Držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima, označavanje bicikla nije u skladu sa propisanim zahtjevima – navode u Agenciji.

Bicikl, kako su naveli iz Agencije, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Iz trgovina je povučen i električni rešo JX-2020A iz Kine, jer predstavlja opasnost od požara i strujnog udara jer: nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, nema adekvatnu konstrukciju, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u Bosni i Hercegovini.

Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-9.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

Komentari 0
Povezane vijesti
BiH uvozi alkohol sa Tajvana i plaća desetine miliona KM BiH uvozi alkohol sa Tajvana i plaća desetine miliona KM
Vozač iz BiH pod dejstvom kokaina vozio bez vozačke dozvole Vozač iz BiH pod dejstvom kokaina vozio bez vozačke dozvole
Ženu i dijete napali u Sarajevu zbog majice sa obilježjem "Crvene zvezde" Ženu i dijete napali u Sarajevu zbog majice sa obilježjem "Crvene zvezde"
Najčitanije
 • Slana bajadera
  15h 9m
  0
 • Zločin u Varvarinu
  14h 44m
  1
 • Oko 15 pacijenata oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije na terapiji
  7h 46m
  1
 • Muftija Jusufspahić se rasplakao u programu uživo: Srbija i srpski narod nisu genocidni
  6h 39m
  5
 • Bojan Gunjak i Dragoslav Pantić kreću na humanitarni pohod za Magdalenu i Helenu
  8h 0m
  0