Сабор СПЦ одобрио канонско јединство са Македонском православном црквом

16.05.2022. 17:37
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Сабор Српске православне цркве одобрио је данас канонско јединство са Македонском православном црквом, односно Охридском архиепископијом.

Сабор СПЦ прихватио је општепризнати канонски статус, а то је статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, додјељен још 1959. године.

У саопштењу се истиче да су уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, те се васпоставља пуно литургијско и канонско општење.

- У дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу Српска православна црква ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мјерилима и нормама, не марећи за "реалполитичке", "геополитичке", "црквенополитичке" и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима - саопштено је из СПЦ.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 18m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 33m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 24m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 51m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 43m
    0