Шагољ: Неопходно придржавање прописаних мјера

04.04.2021. 13:02
0
ИЗВОР: СРНА

Руководилац Службе хитне медицинске помоћи у Дому здравља Источно Сарајево Марела Шагољ истиче да је неопходно да се грађани придржавају превентивних мјера и озбиљно схвате опасност од вируса корона како би заштитили себе, чланове породице, пријатеље, те истакао да је медицински кадар ове здравствене установе под великим притиском и преморен.

- До сада је трећина особља од 126 запослених била заражена вирусом корона- рекла је Шагољева за Срну и додала да су се до овог трећег таласа добро држали, али их је вирус корона сада десетковао, дијелом због његове вируленције, а дијелом због премора и пада имунитета.

Она истиче да у Служби хитне медицинске помоћи ради 10 техничара, а од прошлог мјесеца четири љекара, као и да дневно кроз ову службу прође око 40 пацијената, а до 130 пацијената кроз ковид амбуланте, колико и кроз породичну медицину.

Шагољева додаје да већина љекара већ другу годину истовремено ради на три радна мјеста - породичној медицини, Служби хитне медицинске помоћи, ковид амбуланти, а од недавно су ангажовани и у спровођењу процеса вакцинације.

- Како издржавамо, не знамо ни ми. Од нас се очекује да одговоримо на све захтјеве од Министарства здравља и наших пацијената. Неки од нашег обољелог особља су имали тешке упале плућа и требало им је дуго времена да се опораве, а оно најтрагичније је да су и мајке наших двоје колега преминуле од посљедица инфекције- истакла је Шагољева.

Она каже да грађани не би требало да са симптомима инфекције дисајних путева долазе на преглед у Службу хитне медицинске помоћи или амбуланту породичне медицине, јер особље није у заштитној опреми и углавном има само обичну хируршку маску, а притом угрожавају и све који су ту затекли, труднице, особе на хемодијализи, обољеле од малигних болести и друге пацијенте и особље.

Она додаје да се дешава да пацијенти свјесно крију симптоме повишене температуре и инфекције респираторних путева, па тек након прегледа признају да већ неколико дана имају повишену температуру, због чега апелује на грађане да буду искрени.

Шагољева напомиње да је неопходно да грађани носе маске у затвореном простору, да избјегавају окупљања у већим групама, те истиче задовољство јер је започет процес имунизације.

Према њеним ријечима, са подручја Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе у оквиру Дома здравља је вакцинисано око 150 особа, од чега су већина здравствени радници, затим запослени у Дому за стара лица, те становници старији од 65 година.

Шагољева, која се вакцинисала прије скоро два мјесеца у Србији, захвалила је на овом гесту и великој помоћи.

- До сада је велики број наших становника отишао на вакцинацију у Србију и иде и даље, јер код нас још није почела масовна вакцинација-  рекла је Шагољева и напоменула да је масовна вакцинација једини начин да се ова болест стави под контролу и да се сви врате нормалном начину живота.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 26m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 24m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 50m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 5m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 44m
    0