Шака шумских јагода дневно за здравље

21.06.2020. 17:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ове укусне бобице успјешно отклањају симптоме умора, прочишћавају организам, његују кожу лица и тијела, а могу да их конзумирају и дијаберичари.

Шумске јагоде су једна од 400 досад познатих врста јагода у свијету. Иако су плодови обичне шумске јагоде знатно ситнији од домаће гајене јагоде, треба знати да у себи ипак садрже много већу концентрацију хранљивих и љековитих материја.

Беру се од маја до августа и изузетно су богате витамином Ц - у тој мјери да једна шака шумских јагода задовољава дневне потребе организма за овим витамином. Поред тога садрже витамине Б групе, витамин Е, каротен, флавоноиде, гвожђе, калцијум, калијум, фосфор, манган, танин, тритерпен, пентозан…

Освјежавају лице

За његу лица припрема се маска од шумских јагода тако што се десетак плодова пропасира и помијеша са мало млијека. Држи се на лицу два-три сата или још боље током цијеле ноћи, а ујутру испере млаком водом. Ова маска чисти и освјежава лице, а кожи даје блистав и уједначен тен.

Такође, шумске јагоде поспјешују циркулацију па могу бити и добар савезник у борби против целулита.

Дивља јагода као лијек

Присуство мангана у јагодама повољно утиче на комплетан метаболизам, мозак, нервни систем, крв и коштану масу. Шумске јагоде садрже и елагинску киселину, која спречава прелазак здравих ћелија у малигне. Да би се што боље сачувале хранљиве и љековите материје, шумске јагоде треба прати само кратко, никако под јаким млазом воде и то непосредно прије јела. Ако се одлучите да сушите плодове, кад се заврши сушење смјестите их у платнене или врећице од јуте и чувајте на тамном и сувом мјесту.

Чај од листа јагоде

Чај од листова шумске јагоде чисти крв, јетру, бубреге и умирује нервни систем.

Успјешно се примјењује код обољења материце јер спречава јака крварења. Код обољења живаца чај од листова и од цијеле биљке (коријен, лист), у комбинацији с осталим љековитим биљем, јача нервни систем и смирује.

Западна медицина користи шумске јагоде за лијечење лошег или изгубљеног апетита, астме, слабе циркулације, за чишћење крви, болести бешике, крварења, болести желуца (гастритиса, катара цријева, слабог варења...) и јетре (хепатитиса, цирозе, масне јетре...) прољећног умора, кашља, хемороида, упале усне дупље, болести бубрега, артритиса, гихта, реуме.

Поред свега наведеног – шумска јагода је веома јак антиоксиданс и штити организам од штетних дејстава слободних радикала, који су главни проузроковачи тешких обољења, какви су малигнитети, пише Стил.

Коментари 0
Повезане вијести
Забиљежено у Сјеверску код Борика – шумске јагоде у октобру Забиљежено у Сјеверску код Борика – шумске јагоде у октобру
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 1m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 45m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 21m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 25m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 29m
    3