Забиљежено у Сјеверску код Борика – шумске јагоде у октобру

10.10.2023. 10:50
0
ИЗВОР: 058.ba

У врху осјетљивих, ријетких и заштићених врста биљака у шумама Републике Српске налази се јагода шумска (Fragaria Vesca L.) у народу познатија као дивља јагода. Ради се о самониклој биљки која расте у шумама, на крчевинама, пропланцима и планинским ливадама. Цвијет и црвени слатки плодови долазе крајем априла, у мају и првим данима јуна.

Послије тога времена, осим минијатурног жбуна, више је нема. И тако од памтивијека све до ове године када је, изгубивши „компас“ у првој декади октобра, прошле суботе, 7. октобра, нађена на једном пропланку у селу Сјеверско код Борика, на надморској висини од преко хиљаду метара са првим овојесењим мрзем.

Изненађење је било велико и за рубрику „вјеровали, или не“. Тим прије што се плод и укус убратих јагода нимало није разликовао од оног из прољећних дана и љетног периода. Забуну у времену цвјетања и рода јагода, сељани Сјеверска приписују неуобичајно лијепим касно септембарским и првим данима октобра, а да ли ће то имати утицаја на пољећно цвјетање и род остаје да се види.

Слика

Фото: Сретен Митровић/ 058.ba

Коментари 0
Повезане вијести
Храброст и авантура: Октобарско купање на хладном извору Сане Храброст и авантура: Октобарско купање на хладном извору Сане
Боричани траже Гадафијево седло Боричани траже Гадафијево седло
Познато здравствено стање пацијената који су повријеђени у лифту Познато здравствено стање пацијената који су повријеђени у лифту
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 2m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 13m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 39m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 44m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    2h 53m
    0