Само 200 младих у трци за 500 униформи Оружаних снага БиХ

12.04.2022. 10:05
4
ИЗВОР: nezavisne.com

На конкурс за пријем 500 кандидата за посао у почетном чину војника у Оружаним снагама БиХ, а који је отворен крајем прошлог мјесеца, до петка се пријавило тек око 200 заинтересованих, сазнају "Независне новине".

С обзиром на то да имамо поприлично висок степен незапослености, некада је ово занимање било доста примамљиво, а за досадашњи, скроман одзив, у Министарству одбране БиХ имају објашњење.

- Оглас остаје отворен до 24. априла и из досадашњег искуства највећи број пријава је у другом дијелу рока за пријаву - речено је за "Независне новине" из Министарства одбране БиХ.

Међутим, донекле и није изненађујући овакав засад слаб одзив, ако се у обзир узме да је, према подацима Савеза самосталних синдиката БиХ, посљедња синдикална потрошачка корпа коштала 2.389 КМ, те се тај податак упореди с платом коју је могуће зарадити у униформи.

- Просјечна нето плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину (први војнички чин ОР-1), у јануару је била 717 КМ, док је просјечна бруто плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину, у истом мјесецу била 1.230 КМ - навели су из Министарства одбране БиХ.

Ипак, ко добије посао у Оружаним снагама БиХ, поред плате, може рачунати и на плаћени топли оброк и регрес.

- Топли оброк износи осам КМ за сваки дан проведен на послу, а такође имају право и на накнаду превоза. Накнада за превоз зависи од удаљености мјеста службе од мјеста пребивалишта и утврђује се у складу с Одлуком СМ БиХ о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и превоз с посла у институцијама БиХ - појаснили су из Министарства одбране БиХ у изјави за "Независне новине".

Осим тога, како додају, професионална војна лица - војници имају право и на регрес. Из Министарства одбране БиХ, подсјетимо, раније су објавили да је у питању јавни оглас за пријем 500 дјевојака и младића у професионалну војну службу у Оружане снаге БиХ.

- То ће овој популацији осигурати сталан и сигуран посао, професионалну каријеру и могућност напредовања у Оружаним снагама БиХ - навели су из Министарства одбране БиХ.

Како су додали, на оглас се могу пријавити младићи и дјевојке који имају завршену средњу школу ИИИ и ИВ степена, да нису млађи од 18 нити старији од 27 година и да испуњавају услове конкурса.

Тестирања кандидата биће обављена у центрима за регрутовање у Сарајеву - касарна "Рајловац", у Бањалуци - касарна "Козара", Чапљини - касарна "Божан Шимовић" и Тузли - војна база "Аеродром Дубраве".

- Након завршених тестирања, Комисија за избор ће обавити интервју с најуспјешнијим кандидатима и послије завршеног интервјуа извршити избор и предложити министру одбране БиХ кандидате за упућивање на основну војничку обуку - навели су из Министарства одбране БиХ. 

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Vladimir 12.04.2022. 20:08
    Srbi imaju vojsku Republike Srbije, čiji smo državljani. Hrvati vojsku Hrvatske.
  • Generic placeholder image
    Petar 12.04.2022. 20:07
    Vojska nam ne treba. Treba je ukinuti. Usmjeriti novce u korisne stvari a ne u naoružavanje.
  • Generic placeholder image
    Mirce 12.04.2022. 18:07
    Ostalih 300 vec primljeno samo cekaju da konkurs prodje, uredno vec drugu platu primaju.
  • Generic placeholder image
    Vladimir 12.04.2022. 13:21
    Kakva crna vojska.. radite bilo sta drugo ako imate mogucnost.
    Em slabo placeno, em prvi na udaru ako se zaguzva.
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 53m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 28m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 36m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 54m
    0