Само 200 младих у трци за 500 униформи Оружаних снага БиХ

12.04.2022. 10:05
4
ИЗВОР: nezavisne.com

На конкурс за пријем 500 кандидата за посао у почетном чину војника у Оружаним снагама БиХ, а који је отворен крајем прошлог мјесеца, до петка се пријавило тек око 200 заинтересованих, сазнају "Независне новине".

С обзиром на то да имамо поприлично висок степен незапослености, некада је ово занимање било доста примамљиво, а за досадашњи, скроман одзив, у Министарству одбране БиХ имају објашњење.

- Оглас остаје отворен до 24. априла и из досадашњег искуства највећи број пријава је у другом дијелу рока за пријаву - речено је за "Независне новине" из Министарства одбране БиХ.

Међутим, донекле и није изненађујући овакав засад слаб одзив, ако се у обзир узме да је, према подацима Савеза самосталних синдиката БиХ, посљедња синдикална потрошачка корпа коштала 2.389 КМ, те се тај податак упореди с платом коју је могуће зарадити у униформи.

- Просјечна нето плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину (први војнички чин ОР-1), у јануару је била 717 КМ, док је просјечна бруто плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину, у истом мјесецу била 1.230 КМ - навели су из Министарства одбране БиХ.

Ипак, ко добије посао у Оружаним снагама БиХ, поред плате, може рачунати и на плаћени топли оброк и регрес.

- Топли оброк износи осам КМ за сваки дан проведен на послу, а такође имају право и на накнаду превоза. Накнада за превоз зависи од удаљености мјеста службе од мјеста пребивалишта и утврђује се у складу с Одлуком СМ БиХ о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и превоз с посла у институцијама БиХ - појаснили су из Министарства одбране БиХ у изјави за "Независне новине".

Осим тога, како додају, професионална војна лица - војници имају право и на регрес. Из Министарства одбране БиХ, подсјетимо, раније су објавили да је у питању јавни оглас за пријем 500 дјевојака и младића у професионалну војну службу у Оружане снаге БиХ.

- То ће овој популацији осигурати сталан и сигуран посао, професионалну каријеру и могућност напредовања у Оружаним снагама БиХ - навели су из Министарства одбране БиХ.

Како су додали, на оглас се могу пријавити младићи и дјевојке који имају завршену средњу школу ИИИ и ИВ степена, да нису млађи од 18 нити старији од 27 година и да испуњавају услове конкурса.

Тестирања кандидата биће обављена у центрима за регрутовање у Сарајеву - касарна "Рајловац", у Бањалуци - касарна "Козара", Чапљини - касарна "Божан Шимовић" и Тузли - војна база "Аеродром Дубраве".

- Након завршених тестирања, Комисија за избор ће обавити интервју с најуспјешнијим кандидатима и послије завршеног интервјуа извршити избор и предложити министру одбране БиХ кандидате за упућивање на основну војничку обуку - навели су из Министарства одбране БиХ. 

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Vladimir 12.04.2022. 20:08
  Srbi imaju vojsku Republike Srbije, čiji smo državljani. Hrvati vojsku Hrvatske.
 • Generic placeholder image
  Petar 12.04.2022. 20:07
  Vojska nam ne treba. Treba je ukinuti. Usmjeriti novce u korisne stvari a ne u naoružavanje.
 • Generic placeholder image
  Mirce 12.04.2022. 18:07
  Ostalih 300 vec primljeno samo cekaju da konkurs prodje, uredno vec drugu platu primaju.
 • Generic placeholder image
  Vladimir 12.04.2022. 13:21
  Kakva crna vojska.. radite bilo sta drugo ako imate mogucnost.
  Em slabo placeno, em prvi na udaru ako se zaguzva.
Повезане вијести
Експлозија на градилишту у Хрватској, тешко повријеђен радник из БиХ Експлозија на градилишту у Хрватској, тешко повријеђен радник из БиХ
Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  9h 19m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 1m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  10h 23m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  10h 55m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  8h 13m
  0