Samo 200 mladih u trci za 500 uniformi Oružanih snaga BiH

12.04.2022. 10:05
4
IZVOR: nezavisne.com

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH, a koji je otvoren krajem prošlog mjeseca, do petka se prijavilo tek oko 200 zainteresovanih, saznaju "Nezavisne novine".

S obzirom na to da imamo poprilično visok stepen nezaposlenosti, nekada je ovo zanimanje bilo dosta primamljivo, a za dosadašnji, skroman odziv, u Ministarstvu odbrane BiH imaju objašnjenje.

- Oglas ostaje otvoren do 24. aprila i iz dosadašnjeg iskustva najveći broj prijava je u drugom dijelu roka za prijavu - rečeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, donekle i nije iznenađujući ovakav zasad slab odziv, ako se u obzir uzme da je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, posljednja sindikalna potrošačka korpa koštala 2.389 KM, te se taj podatak uporedi s platom koju je moguće zaraditi u uniformi.

- Prosječna neto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu (prvi vojnički čin OR-1), u januaru je bila 717 KM, dok je prosječna bruto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu, u istom mjesecu bila 1.230 KM - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ipak, ko dobije posao u Oružanim snagama BiH, pored plate, može računati i na plaćeni topli obrok i regres.

- Topli obrok iznosi osam KM za svaki dan proveden na poslu, a takođe imaju pravo i na naknadu prevoza. Naknada za prevoz zavisi od udaljenosti mjesta službe od mjesta prebivališta i utvrđuje se u skladu s Odlukom SM BiH o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz s posla u institucijama BiH - pojasnili su iz Ministarstva odbrane BiH u izjavi za "Nezavisne novine".

Osim toga, kako dodaju, profesionalna vojna lica - vojnici imaju pravo i na regres. Iz Ministarstva odbrane BiH, podsjetimo, ranije su objavili da je u pitanju javni oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

- To će ovoj populaciji osigurati stalan i siguran posao, profesionalnu karijeru i mogućnost napredovanja u Oružanim snagama BiH - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su dodali, na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa.

Testiranja kandidata biće obavljena u centrima za regrutovanje u Sarajevu - kasarna "Rajlovac", u Banjaluci - kasarna "Kozara", Čapljini - kasarna "Božan Šimović" i Tuzli - vojna baza "Aerodrom Dubrave".

- Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju s najuspješnijim kandidatima i poslije završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH. 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Vladimir 12.04.2022. 20:08
    Srbi imaju vojsku Republike Srbije, čiji smo državljani. Hrvati vojsku Hrvatske.
  • Generic placeholder image
    Petar 12.04.2022. 20:07
    Vojska nam ne treba. Treba je ukinuti. Usmjeriti novce u korisne stvari a ne u naoružavanje.
  • Generic placeholder image
    Mirce 12.04.2022. 18:07
    Ostalih 300 vec primljeno samo cekaju da konkurs prodje, uredno vec drugu platu primaju.
  • Generic placeholder image
    Vladimir 12.04.2022. 13:21
    Kakva crna vojska.. radite bilo sta drugo ako imate mogucnost.
    Em slabo placeno, em prvi na udaru ako se zaguzva.
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 11m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    18h 44m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    18h 25m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    23h 36m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    22h 50m
    0