Самоуправљиви електрични аутомобил као резултат школе електронике „DUINO“

28.05.2022. 13:07
0
ИЗВОР: katera.news

Прва бесплатна школа електронике „DUINO“, у организацији СТЕЛЕКС-а, одржана је од 17. до 26. маја 2022. године на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Школу су похађали средњошколци са територије града Источно Сарајево. Одржано је пет термина, а полазници су имали прилику да науче основе дигиталне електронике, основе embedded програмирања и да се опробају у раду са arduino плочама.

Први термин је био намијењен за упознавање са основним електоронским компонентама, промјенама интензитета свјетлости LED диоде ограничењем јачине струје употребом отпорника и потенциометра. У току другог термина полазници су радили са 555 тајмером, при чему су правили временске задршке различите дужине. Трећи сусрет је био намијењен за практичну реализацију семафора, док су четврти и пети термин полазници уз помоћ предавача вриједно радили на стварању самоуправљивог електричног аутомобила, који приликом кретања заобилази препреке.

Слика

За успјешну реализацију пројекта заслужни су асистенти Зорана Мандић и Никола Кукрић, као и студенти Тијана Беговић, Стефан Јокић и Тамара Боровина.

- Задовољство је било подржати студентску иницијативу и помоћи при реализацији школе електронике, која је по први пут организована на нашем факултету. На овај начин били смо у могућности да средњошколце, који су показали иницијално интересовање, уведемо у основни свијет електронике, а касније упознамо и са embedded системима који представљају синергију електронике и програмирања - истакла је Мандић.

Она додаје да је факултет поносни што су студенти показали амбицију, креативност и одговорност те изнијели овако захтјеван задатак.

Слика

- Надамо се да су учесници понијели лијепе успомене са нашег факултета, а вјерујемо да су напустили факултет обогаћени новим знањима и искуством - рекла је Мандићева.

Милица Ивковић, предсједник СТЕЛЕКС-а истакла је да је изузетно поносна што је идеја успјешно реализована.

- Цијели тим је уложио значајно вријеме за квалитетну припрему материјала. Пошто је у питању комбинација теорије и практичног рада, полазници су имали прилику да науче много тога у интеракцији са предавачима - рекла Ивковићева и додала да су полазници  показали велику жељу за учењем, тимски дух и колегијалност.

- Више од половине пријављених су били полазници школе програмирања, организоване од стране СТЕЛЕКС-а у априлу ове године. Надам се да су и полазници и предавачи уживали и да ће им ова школа остати у сјећању као једно дивно искуство - закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Г-Петрол подржао одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду" Г-Петрол подржао одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду"
СТЕЛЕКС организује бесплатни двоседмични курс за средњошколце СТЕЛЕКС организује бесплатни двоседмични курс за средњошколце
Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду" Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електр...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 54m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 1m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 49m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 16m
    0