Samoupravljivi električni automobil kao rezultat škole elektronike „DUINO“

28.05.2022. 13:07
0
IZVOR: katera.news

Prva besplatna škola elektronike „DUINO“, u organizaciji STELEKS-a, održana je od 17. do 26. maja 2022. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Školu su pohađali srednjoškolci sa teritorije grada Istočno Sarajevo. Održano je pet termina, a polaznici su imali priliku da nauče osnove digitalne elektronike, osnove embedded programiranja i da se oprobaju u radu sa arduino pločama.

Prvi termin je bio namijenjen za upoznavanje sa osnovnim elektoronskim komponentama, promjenama intenziteta svjetlosti LED diode ograničenjem jačine struje upotrebom otpornika i potenciometra. U toku drugog termina polaznici su radili sa 555 tajmerom, pri čemu su pravili vremenske zadrške različite dužine. Treći susret je bio namijenjen za praktičnu realizaciju semafora, dok su četvrti i peti termin polaznici uz pomoć predavača vrijedno radili na stvaranju samoupravljivog električnog automobila, koji prilikom kretanja zaobilazi prepreke.

Slika

Za uspješnu realizaciju projekta zaslužni su asistenti Zorana Mandić i Nikola Kukrić, kao i studenti Tijana Begović, Stefan Jokić i Tamara Borovina.

- Zadovoljstvo je bilo podržati studentsku inicijativu i pomoći pri realizaciji škole elektronike, koja je po prvi put organizovana na našem fakultetu. Na ovaj način bili smo u mogućnosti da srednjoškolce, koji su pokazali inicijalno interesovanje, uvedemo u osnovni svijet elektronike, a kasnije upoznamo i sa embedded sistemima koji predstavljaju sinergiju elektronike i programiranja - istakla je Mandić.

Ona dodaje da je fakultet ponosni što su studenti pokazali ambiciju, kreativnost i odgovornost te iznijeli ovako zahtjevan zadatak.

Slika

- Nadamo se da su učesnici ponijeli lijepe uspomene sa našeg fakulteta, a vjerujemo da su napustili fakultet obogaćeni novim znanjima i iskustvom - rekla je Mandićeva.

Milica Ivković, predsjednik STELEKS-a istakla je da je izuzetno ponosna što je ideja uspješno realizovana.

- Cijeli tim je uložio značajno vrijeme za kvalitetnu pripremu materijala. Pošto je u pitanju kombinacija teorije i praktičnog rada, polaznici su imali priliku da nauče mnogo toga u interakciji sa predavačima - rekla Ivkovićeva i dodala da su polaznici  pokazali veliku želju za učenjem, timski duh i kolegijalnost.

- Više od polovine prijavljenih su bili polaznici škole programiranja, organizovane od strane STELEKS-a u aprilu ove godine. Nadam se da su i polaznici i predavači uživali i da će im ova škola ostati u sjećanju kao jedno divno iskustvo - zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu" G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu"
STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce
Opština Istočna Ilidža podržala odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu" Opština Istočna Ilidža podržala odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektr...
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 31m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    8h 29m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 55m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    15h 10m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    16h 49m
    0