Сања Стајић побједник прелиминарног такмичења „Кинески мост“

02.06.2023. 18:16
2
ИЗВОР: srna.rs

Студент на Студијском програму кинески и енглески језик и књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Сања Стајић побједник је 10. прелиминарног такмичења из кинеског језика и културе „Кинески мост“ и представљаће БиХ на свјетском такмичењу у Кини.

Друго мјесто на овом такмичењу и бесплатан пут у Кини припао је Ани Симић, а треће Милици Букура са Конфуцијевог института Универзитета Бањалука.

Студенти су се такмичили у познавању кинеског језика, али и кинеске културе кроз плес, рецитацију, пјесму.

Замјеник амбасадора Кине у БиХ Миао Дакеа изразио је задовољство што је дошао на јубиларно 10. такмичење „Кинески мост“ на Палама, које организује Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, чија је Катедра за синологију веома успјешна.

- Не долазимо само на такмичења из кинеског језика, него и да прославимо резултате сарадње у области образовања, између Кине и Републике Српске. Сваки страни језик, па и кинески, треба да служи као мост који се успоставља између два народа, двије земље - рекао је Дакеа новинарима.

Он је навео да људи који знају страни језик, који знају кинески, као што се он труди да говори српски, служе као народни изасланици за пријатељске односе и сарадњу у свим областима двије стране.

- Људи који знају језике и студенти који студирају кинески језик на Филозофском факултету биће будуће звијезде Републике Српске. Сви заједно носимо мисију за боље билатералне односе у свим подручјима између Кине и Републике Српске - истакао је Дакеа.

Виши асистент на Катедри за синологију Филозофског факултета на Палама Доротеја Клачар рекла је да је наступало седам такмичара, и то пет са ове катедре са студијског програма кинески и енглески језик и књижевност и два са Универзитета у Бањалуци.

- Такмичење подразумијева три дисциплине. Прва је била у виду теста који обухвата познавање кинеске културе, језика, умјетности, друга есеј јер је важно да такмичари буду језички спремни, да имају одређене тонове, финесе, дикцију, и трећи дио су таленти, односно умјетнички програм који су студенти спремили у виду музике, свирања инструмента, сликарства који се вежу за Кину и њену историју - навела је Клачарева.

Она је додала да су са студентима радили два мјесеца, кориговали њихове радове, одређене нумере, те заједно спремали програм.

Клачарева је додала да су студенти са Катедре за синологију јако успјешни, талентовани и добро савладавају кинески језик и тонове.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајево Владан Бартула рекао је да је одржано 10. међународно такмичење „Кинески мост“ из кинеског језика и кинеске културе, те да је Катедра за синологију једна од најрепрезентативнијих која има 143 студента.

Он је подсјетио да је до сада више од 100 студената било на размјенама и стипендирању у Народној Републици Кини, а сви они када заврше овај студијски програм бриљантни су познаваоци кинеског језика и књижевности, али и кинеске културе.

Бартула је истакао да је јубиларни „Кинески мост“ потврда вриједног рада младих колега са Катедре за синологију, али и потврда да је међународна сарадња Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Кине на високом нивоу, што је потврдила и данашња манифестација.

Организатори свјетског прелиминарног такмичења у кинеском језику за БиХ су Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Амбасада Кине у БиХ, те Центар за језик, образовање и сарадњу Министарства Кине.

„Кинески мост“ је највеће свјетско такмичење у познавању кинеског језика, културе и традиције, а финале се одржава од 2001. године у Кини.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 02.06.2023. 21:05
    Искрене честитке организаторима и такмичарима!
  • Generic placeholder image
    tongxue 02.06.2023. 19:57
    Sanja je svjetska zvijezda!
Повезане вијести
Шантић - велики православни завјетник Шантић - велики православни завјетник
У Палама у сриједу књижевно поетско вече "Остајте овдје" У Палама у сриједу књижевно поетско вече "Остајте овдје"
Први пут одбрањени мастер радови на Катедри за физику Филозофског факултета у Палама Први пут одбрањени мастер радови на Катедри за физику Филозофског факултета у Палама
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 5m
    0