Сања Вулић: Додик је личност којој се дивим и идеал који слиједим

08.09.2020. 11:04
4
ИЗВОР: Srpska.info

Оно што не подржавам, и никада нећу, јесте манипулација и обмана грађана.

Рекла је ово посланица СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, осврћући се на недавне изјаве о платама парламентараца и свог гласа против због чега је добила много критика.

– Устав БиХ , члан 9. став 2 гласи: ,,Накнаде за функционере у институцијама БиХ не могу бити умањиване за вријеме трајања њиховог мандата”. Све и да је приједлог прошао, плате би биле умањене тек новом сазиву, тачније након избора 2022. године – објаснила је она.

Вулићева је за Српскаинфо говорила о изборима, ситуацији у Добоју, као и о својим наступима у Парламенту БиХ.

Да ли сте задовољни својим радом у Парламенту БиХ?

Као прво, презадовољна сам чињеницом да сам у овим годинама, у овој умној и физичкој снази добила прилику за овако високо политичко позиционисање. Својој мисији сам пришла без страха и оклијевања, јер ми досадашње искуство даје одличну подлогу – од средње школе сам интензивно укључена у рад СНСД. Драго ми је да су моји суграђани, бирачи, то препознали и повјерили ми мандат. Задовољна сам радом у Парламенту. Парламентарна скупштина није никакво врховно тијело над другим парламентима, већ има своју улогу као заједничке институције, детаљно описану Уставом. Стога, заиста није моја кривица што колегама кварим концепт “надскупштине”. Дио њих упорно покушава карикатуралним иступима омаловажити Народну скупштину Републике Српске, а уз то својом глумом и инсистирањем на лажном високом интелектуализму и псеудо господству желе да дају већи легитимитет овом тијелу него што му припада. То и јесте разлог зашто им смета све што је нормално.

Како видите коментаре других посланика на Ваша излагања?

Посебна је прича колико је политичке коректности и истине у оштрици усмјереној ка мени лично. Више пута сам упозорила на чињеницу да, у недостатку других аргумената, колеге посланици посежу за сексистичким, или чак мизогинијским рјечником, што би требало бити недопустиво у нашем друштву, у 21. вијеку. Такође, покушавају из контекста извлачити и искривити оно што сам рекла, али на срећу постојећа технологија врло лако демантује злонамјерне конструкције.

У Добоју се ситуација промијенила од прошлих избора у смислу кадрова СНСД. Какав избори резултат очекујете?

Вјерујте, нема ту дилеме. Очекујем одличан резултат и убједљиву побједу. За три корака смо испред свих осталих, радимо напорно, имамо јасне визије и правце. Имамо сјајну комбинацију младих кадрова и искусних политичких и привредних радника, направили смо помаке у свим областима, ради се много, на широком плану. Јасно је да резултати не могу изостати.

Како је радити у атмосфери када Вам је шеф дојучерашњи противник?

Човјек који цијели свој живот никада не промијени или коригује мишљење, у складу са кретањима, дешавањима и новим спознајама, јесте ограничен човјек. Ни господин Обрен Петровић ни ја нисмо ограничени и некомпетентни људи. Морам рећи да ми је огромно задовољство да након свега радимо заједно, у истом циљу, јер се ради о заиста изузетној личности, невјероватно способној и вриједној. Усуђујем се изјавити да је то задовољство обострано, те да ће људи који су нам дали своје повјерење  од тога имати само користи.

Рекли сте да је за Вас Милорад Додик бог. У ком смислу?

Употријебила сам колоквијални израз, увјерена да имам посла с људима који ће схватити шта сам рекла. Употријебила сам неформални начин изражавања, толико уобичајен у нашој свакодневној комуникацији. Суштина је да сам рекла да је Милорад Додик за мене личност којој се дивим, безрезервно вјерујем и идеал који слиједим.

Недавно сте разљутили јавност коментаром упућеним новинарки и тадашњим изјавама о Вашим примањима. Мислите ли да сте претјерали или остајете при том ставу?

Поодавно је та тема била актуелна и не бих се враћала на њу, нарочито ако узмемо у обзир чињеницу која показује да је онима који су питали требао материјал за прављење скандала, а не подаци за обраду суштине, која је била предмет самог питања. Свакодневно сам на терену са суграђанима и веома сам свјесна тога какав је животни стандард. Управо зато сам увијек отворена за дијалог о примањима. Велики број људи тешко живи, али нам вјерује да радимо за опште добро, па и за повећање стандарда. Сигурно да плате политичара не смију да буду табу тема и да људи имају право да знају детаље. Оно што не подржавам, и никада нећу, јесте манипулација и обмана грађана. Устав Босне и Херцеговине, члан 9. став 2 гласи: ,,Накнаде за функционере у институцијама БиХ не могу бити умањиване за вријеме трајања њиховог мандата”. Све и да је приједлог прошао, плате би биле умањене тек новом сазиву, тачније након избора 2022. године. Сам приједлог је, дакле, био чисти популизам.

Коментар новинарки?

Ниједан коректан новинар нема проблем са мном, али нећу дозволити да негативни став према политици коју заступам презентују као новинарство и да нападом на мене то сакрију. У тој професији, као ни у једној јавној, простора за личне анимозитете нема.

Рекли сте и да Вам је новинарсто „несуђена љубав“. Зашто баш новинарство?

– Још у средњој школи новинарство ме је привлачило, јер сам ту налазила начине да се изразим, да пратим дешавања у друштву, да утичем на њих у најпозитивнијем смислу. Међутим, мој темперамент, снага и амбиција су ме брзо довели на политичке колосијеке. Признаћете, ипак се ту креира рад и живот друштвене заједнице, а мој циљ је био покретање промјена и позитивних кретања. Није ми нимало жао што је моја каријера отишла у датом правцу, али врло често осјетим потребу да идеје, критике или ставове изразим кроз неку, рецимо, колумну. Отом потом, има времена.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Dragonzmaj 09.09.2020. 16:01
    Ja imam samo ruzne rijeci(vulgarne) za ovu zenu
  • Generic placeholder image
    Dado 08.09.2020. 23:07
    Sanja koliko si se spremala za ovaj razgovor i je li bilo bar 5 savjetnika oko tebe da sve ovo smisle?!
  • Generic placeholder image
    Гост 08.09.2020. 13:09
    Мислим да је ова особа најбољи примјер какви ликови се нешто питају у овој јадној држави...
  • Generic placeholder image
    Iq 08.09.2020. 12:55
    Sta si ti uradila u parlamentu za nas gradjanje,da ne kazem tvoje birace jer ja nisam to? Korektne odgovore molim. Daj da vidimo kome se zivot na bolje promjenio,osim ljudih bliskih snsd.
Повезане вијести
Сања Вулић у Добоју добила невјероватан број гласова Сања Вулић у Добоју добила невјероватан број гласова
Цјеложивотно школовање: Сања Вулић учи како да гласа (ВИДЕО) Цјеложивотно школовање: Сања Вулић учи како да гласа (ВИДЕО)
Парламенти у сјенци омаловажавања новинара и прислушкивања опозиције(ВИДЕО) Парламенти у сјенци омаловажавања новинара и прислушкивања опозиције(ВИДЕО)
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 32m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 14m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 47m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 21m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 6m
    3