Сарадња са Јапаном допринијеће повећању квалитета едукације

27.02.2023. 14:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Сарадња медицинских факултета из Републике Српске са четири јавна универзитета у Јапану допринијеће унапређењу односа двије земље, али и повећању квалитета едукације студената и истраживања, рекао је данас декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Шкрбић, који је са деканом Медицинског факултетат Универзитета у Источном Сарајеву Дејаном Бокоњићем посјетио четири престижна национална јапанска универзитета у префектурама Гунма, Нагано, Аомори и Акита, навео је да су потписани споразуми о сарадњи са Хиросаки и Акита универзитетом.

Он је истакао да су договорени и усаглашени текстови споразума о сарадњи са Гунма Универзитетом чије се коначно потписивање очекује до краја марта, након спровођења административних процедура са обје стране.

- Међууниверзитетски споразум са Шиншу универзитетом у Нагано префектури је раније потписан са оба универзитета из Српске - рекао је Шкрбић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, потписани споразуми обухватају различите облике сарадње са факултетима четири јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације у оквиру програма Европске комисије, сарадњу на изради докторских теза, организацију научно-стручних конференција и друго.

Бокоњић је напоменуо да без обира на висок степен развоја Јапана и посједовања софистициране опреме за клинички рад, студентима из ове земље ће веома значити да дођу у Републику Српску.

- Врло су заинтересовани да дођу код нас, а један од разлога јесте интернационална заједница коју правимо и гдје нам долазе људи из различитих земаља свијета - рекао је Бокоњић.

Приликом посјете Јапану од 13. до 17. фебруара, Шкрбић и Бокоњић су у пратњи амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана посјетили Министарство иностраних послова Јапана и разговарали са амбасадором Јапана за Западни Балкан Кимитаке Накамуром о могућностима унапређења односа двије земље, са фокусом на област образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча поносна на великог шампиона Горана Ковачевића Фоча поносна на великог шампиона Горана Ковачевића
Изграђени конаци монашке келије на Челебићима Изграђени конаци монашке келије на Челебићима
Митрополит Хризостом: Обнова историјског фочанског храма велика радост Митрополит Хризостом: Обнова историјског фочанског храма велика радост
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  9h 42m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  14h 56m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  5h 27m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  13h 45m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  11h 24m
  4