Сарадња са Јапаном допринијеће повећању квалитета едукације

27.02.2023. 14:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Сарадња медицинских факултета из Републике Српске са четири јавна универзитета у Јапану допринијеће унапређењу односа двије земље, али и повећању квалитета едукације студената и истраживања, рекао је данас декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Шкрбић, који је са деканом Медицинског факултетат Универзитета у Источном Сарајеву Дејаном Бокоњићем посјетио четири престижна национална јапанска универзитета у префектурама Гунма, Нагано, Аомори и Акита, навео је да су потписани споразуми о сарадњи са Хиросаки и Акита универзитетом.

Он је истакао да су договорени и усаглашени текстови споразума о сарадњи са Гунма Универзитетом чије се коначно потписивање очекује до краја марта, након спровођења административних процедура са обје стране.

- Међууниверзитетски споразум са Шиншу универзитетом у Нагано префектури је раније потписан са оба универзитета из Српске - рекао је Шкрбић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, потписани споразуми обухватају различите облике сарадње са факултетима четири јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације у оквиру програма Европске комисије, сарадњу на изради докторских теза, организацију научно-стручних конференција и друго.

Бокоњић је напоменуо да без обира на висок степен развоја Јапана и посједовања софистициране опреме за клинички рад, студентима из ове земље ће веома значити да дођу у Републику Српску.

- Врло су заинтересовани да дођу код нас, а један од разлога јесте интернационална заједница коју правимо и гдје нам долазе људи из различитих земаља свијета - рекао је Бокоњић.

Приликом посјете Јапану од 13. до 17. фебруара, Шкрбић и Бокоњић су у пратњи амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана посјетили Министарство иностраних послова Јапана и разговарали са амбасадором Јапана за Западни Балкан Кимитаке Накамуром о могућностима унапређења односа двије земље, са фокусом на област образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Љубиша Петровић стигао на бањалучки Трг Крајине (ФОТО/ВИДЕО) Љубиша Петровић стигао на бањалучки Трг Крајине (ФОТО/ВИДЕО)
Студентска литија за Косово и Метохију сутра у Бањој Луци Студентска литија за Косово и Метохију сутра у Бањој Луци
Изложба поводом 130 година "Фочанског сокола" (ФОТО) Изложба поводом 130 година "Фочанског сокола" (ФОТО)
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  13h 34m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  11h 53m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  13h 58m
  0
 • Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
  15h 24m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  6h 57m
  0