Сарадња са Јапаном допринијеће повећању квалитета едукације

27.02.2023. 14:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Сарадња медицинских факултета из Републике Српске са четири јавна универзитета у Јапану допринијеће унапређењу односа двије земље, али и повећању квалитета едукације студената и истраживања, рекао је данас декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Шкрбић, који је са деканом Медицинског факултетат Универзитета у Источном Сарајеву Дејаном Бокоњићем посјетио четири престижна национална јапанска универзитета у префектурама Гунма, Нагано, Аомори и Акита, навео је да су потписани споразуми о сарадњи са Хиросаки и Акита универзитетом.

Он је истакао да су договорени и усаглашени текстови споразума о сарадњи са Гунма Универзитетом чије се коначно потписивање очекује до краја марта, након спровођења административних процедура са обје стране.

- Међууниверзитетски споразум са Шиншу универзитетом у Нагано префектури је раније потписан са оба универзитета из Српске - рекао је Шкрбић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, потписани споразуми обухватају различите облике сарадње са факултетима четири јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације у оквиру програма Европске комисије, сарадњу на изради докторских теза, организацију научно-стручних конференција и друго.

Бокоњић је напоменуо да без обира на висок степен развоја Јапана и посједовања софистициране опреме за клинички рад, студентима из ове земље ће веома значити да дођу у Републику Српску.

- Врло су заинтересовани да дођу код нас, а један од разлога јесте интернационална заједница коју правимо и гдје нам долазе људи из различитих земаља свијета - рекао је Бокоњић.

Приликом посјете Јапану од 13. до 17. фебруара, Шкрбић и Бокоњић су у пратњи амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана посјетили Министарство иностраних послова Јапана и разговарали са амбасадором Јапана за Западни Балкан Кимитаке Накамуром о могућностима унапређења односа двије земље, са фокусом на област образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 11m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 10m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 37m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 29m
    0