Saradnja sa Japanom doprinijeće povećanju kvaliteta edukacije

27.02.2023. 14:29
0
IZVOR: srna.rs

Saradnja medicinskih fakulteta iz Republike Srpske sa četiri javna univerziteta u Japanu doprinijeće unapređenju odnosa dvije zemlje, ali i povećanju kvaliteta edukacije studenata i istraživanja, rekao je danas dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

Škrbić, koji je sa dekanom Medicinskog fakultetat Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejanom Bokonjićem posjetio četiri prestižna nacionalna japanska univerziteta u prefekturama Gunma, Nagano, Aomori i Akita, naveo je da su potpisani sporazumi o saradnji sa Hirosaki i Akita univerzitetom.

On je istakao da su dogovoreni i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji sa Gunma Univerzitetom čije se konačno potpisivanje očekuje do kraja marta, nakon sprovođenja administrativnih procedura sa obje strane.

- Međuuniverzitetski sporazum sa Šinšu univerzitetom u Nagano prefekturi je ranije potpisan sa oba univerziteta iz Srpske - rekao je Škrbić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije u okviru programa Evropske komisije, saradnju na izradi doktorskih teza, organizaciju naučno-stručnih konferencija i drugo.

Bokonjić je napomenuo da bez obira na visok stepen razvoja Japana i posjedovanja sofisticirane opreme za klinički rad, studentima iz ove zemlje će veoma značiti da dođu u Republiku Srpsku.

- Vrlo su zainteresovani da dođu kod nas, a jedan od razloga jeste internacionalna zajednica koju pravimo i gdje nam dolaze ljudi iz različitih zemalja svijeta - rekao je Bokonjić.

Prilikom posjete Japanu od 13. do 17. februara, Škrbić i Bokonjić su u pratnji ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana posjetili Ministarstvo inostranih poslova Japana i razgovarali sa ambasadorom Japana za Zapadni Balkan Kimitake Nakamurom o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, sa fokusom na oblast obrazovanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad
Vojislav Maksimović je čovjek koji je imao viziju i ideju Vojislav Maksimović je čovjek koji je imao viziju i ideju
Vjetar otežava gašenje požara u kanjonu Tare Vjetar otežava gašenje požara u kanjonu Tare
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 3m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 26m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 59m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 56m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 47m
    0