Сарајевски аеродром од марта биљежи смањење обима путника за 90 одсто

26.09.2020. 11:26
0
ИЗВОР: Fena

У периоду од 1. марта до 31. аугуста 2020. Међународни аеродром Сарајево забиљежио је смањење физичког обима авио-операција за 70 одсто и физичког обима путника од 90 одсто у односу на исти период претходне године.

Авио-индустрија је једна од привредних грана које су највише погођене пандемијом корона вируса. И Међународни аеродром Сарајево у овом тренутку дијели судбину бројних других аеродрома широм свијета – навео је Бајић за Фену.

Прецизирао је да је прошле године током јуна, јула и аугуста кроз сарајевски аеродром прошло скоро 480.000 путника.

– Због рестриктивних мјера које су на снази у већини земаља свијета и врло компликованих услова путовања у погледу неопходне путне документације, те других фактора попут страха од заразе и смањења куповне моћи грађана, већина њих се нерадо одлучује за путовања, посебно она туристичка. Тако смо заиста три мјесеца ове године опслужили тек око 39.000 путника – рекао је Бајић.

Додао је да је и број авио-превозника битно редукован у односу на претходну годину и тренутно за Сарајево лети шест компанија – Туркиш Ерлајнс (Истанбул) са седам летова седмично, Пегасус (Истанбул) са четири лета, Аустриан Ерлајнс (Беч) осам летова седмично, Ер Србија (Београд) три лета, Флајдубаи (Дубаи) четири лета и Кроатиа Ерлајнс (Загреб) један лет седмично.

У истом периоду прошле године Сарајево је путем 16 компанија било директно повезано са двадесетак дестинација.

Бајић је истакао да Међународни аеродром Сарајево интензивно ради на повећању броја летова и повратку авио-компанија које су услијед негативних посљедица изазваних пандемијом корона вируса, значајног пада потражње, као и рестрикција за улазак биле приморане обуставити или редуковати своје летове за Сарајево.

– У зимском реду летења 2020./2021. не очекујемо значајно повећање броја седмичних летова. Повратка авио-компанија у већем обиму, као и увођење нових авио-компанија и дестинација је извјесније од љетног реда летања 2021. Одлука Савјета министара БиХ о отварању границе за све стране држављане који имају негативан ПЦР тест је корак према успостављању редовнијег промета и лаганог повратка у нормалне токове – казао је Бајић.

Додао је да се ради економског одржања пословања и очувања радних мјеста на Међународном аеродрому Сарајево примјењују мјере штедње и рационализације трошкова у свим сегментима.

– Због свега тога и динамика извођења радова на пројекту проширења аеродрома је успорена – нагласио је Бајић.

Коментари 0
Повезане вијести
На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи
Осумњичени за тероризам ухапшен на сарајевском аеродрому Осумњичени за тероризам ухапшен на сарајевском аеродрому
Магла затворила аеродром у Сарајеву Магла затворила аеродром у Сарајеву
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    38m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    8h 13m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    10h 27m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    11h 15m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    2h 45m
    0