Шаровић: Додик је највећа пријетња за опстанак и даљу будућност Српске

29.12.2021. 15:38
8
ИЗВОР: Катера

Милорад Додик није Република Српска, напад на Додика није напад на Републику Српску и критиковање Додика није критиковање Републике Српске, рекао је данас предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић новинарима у Источном Сарајеву.

Шаровић се осврнуо на изјаве српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика да је СДС кривац за тренутну политичку ситуацију и генерално стање у Српској и БиХ.

- Додик стално помиње СДА, бошњачке политичаре, Бакира Изетбеговића и муслимане, то је нека врста алибија вјероватно, међутим, подсјећам вас да је он у власти са Бакиром и СДА у протеклих 15 година, односно у посљедње три године на нивоу БиХ. Они су ти који су одговорни за тренутно стање у БиХ - каже Шаровић.

Шаровић напомиње да је из Републике Српске у 2021. години, због лошег стања у иностранство отишло 50.000 људи, те да ће исто толико, ако не и више, како каже, отићи и у наредној 2022. години.

Он не види да ће у наредној години бити боље економско или било које друго стање у Републици Српској, односно у БиХ.

- За одлазак толиког броја људи није крив СДС или било ко други, крива је власт и Додик као господар у тој власти. Мислим да је дошло вријеме да поднесе одговоре на нека питања, јер мислим да он умјесто бриге о Српској брине бригу о новом мандату и сва политика коју спроводи у посљедње вријеме је усмјерена на такво нешто - рекао је Шаровић новинарима у Источној Илиџи.

Шаровић каже да је Додик у својим изјавама јуче споменуо девастацију Дејтонског мировног споразума, рекавши како је СДС одговоран за исту.

Слика


- Желим да га подсјетим да је управо он због девастације Дејтонског мировног споразума 2005. и 2006. године дошао на власт у Српској. Ја мислим да је он експерт за кризе и хаос, а не за рјешења која би одговарала Републици Српској и њеном народу - каже Шаровић.

Сматра да је Додик тренутно највећа пријетња за Републику Српску, односно за њен опстанак и даљу будућност.

- Мислим да нас он својом политиком полако води на странпутицу, која пријети нестанком Републике Српске и политиком кризе, коју он стално спроводи. То мора да престане, што прије то боље за Републику Српску, јер сигурно без њега Српској ће бити боље, а са њим све горе - сматра Шаровић.

Шаровић додаје да се Додик често позива на период од прије 15 година, те додаје да се по томе управо разликује од предсједника СНСД.

- Ја сам исти био прије 15 година и данас, могу да се свиђам некоме или не зато што се залажем за политику, за коју се залажем, али сам потпуно остао исти, док он није. Он је на власт дошао на пепелу уништене Српске демократске странке, чијем уништењу је он у значајној мјери допринио - каже Шаровић и додаје да је Додик био заговорник свега онога што сад покушава под питањем "враћања надлежности" да прикаже.

- Зар он није тај који је 2005. и 2006. године заговарао укидање Предсједништва БиХ и то да БиХ има једног предсједника са мандатом од двије или три године. Зар исти тај Додик није, да би дошао на власт, заговарао да питање виталног националног интереса остане само на једном мјесту, у Дому народа БиХ. То и питање Предсједништва БиХ су двије дејтонске категорије - каже Шаровић.

Он истиче да Додик сада у јавности "изиграва" патриоту, држи лекције како би очувао позицију на власти, иако се, према његовим ријечима, прије 15ак година хвалио реформом одбране и заговарао укидање Војске Републике Српске, стварањем Оружаних снага БиХ.

- Сад жели да се представи неким спасиоцем и народним херојем, који жели да врати надлежности и мени говори о девастацији Дејтонског споразума. Он је тај који је рекао да је СДС легло и база за скривање оптужених за ратне злочине, Радована Караџића и Ратка Младића, само да би дошао на власт са онима, са којима се сада свађа и који га прогањају - каже Шаровић.

Он додаје да је предсједник СНСД у то вријеме био у врло блиским односима са садашњим специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

- Док сам ја са Ексобаром ратовао и у тим годинама доспио у затвор, када је митрополит Николај писао петицију да се браним са слободе, једино је Додик није потписао - каже Шаровић и додаје да ће наставити одговарати Додику све док га буде прозивао за сличне ствари.

Предсједник СДС се осврнуо на Додикове изјаве о трећем ентитету у БиХ, рекавши да то не би требало да буде посао Републике Српске и да не би требао да се петља у такве ствари, као представник Срба у Предсједништву БиХ.

Шаровић каже да је питање трећег ентитета ствар унутрашњег договора Бошњака и Хрвата у БиХ, те да им он жели све најбоље, али да Република Српска не треба да се бави том темом, јер сматра да то може имати више штете него користи за народ у Српској.

Додаје да је интерес Српске демократске странке да заштити Дејтонски мировни споразум и да се не бави његовим распакивањем.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2022. 09:10
    Objavite mi komentar, ne idite putem izdajnika.
  • Generic placeholder image
    pale 31.12.2021. 08:28
    Sreća za Dodika što ima Šarovića, treba ga kako pripaziti da ne dođe ko jak
  • Generic placeholder image
    Bruka 29.12.2021. 23:10
    Veca si ti prijetnja za opstanak Republike Srpske nego Bakir... Sve ti se svodi na pljuvanje Dodika, cim zines pominjes Dodika... Nije ni Dodik zlatan ali za razliku vas iz opozicije covjek ima hrabrosti i ima m.... kakva vi necete imati ni za 1000000godina.....
  • Generic placeholder image
    Rade 29.12.2021. 19:57
    Bijednik, prodana ljiga, sramota za Istočno Sarajevo.
  • Generic placeholder image
    Zamrzivac 29.12.2021. 19:02
    Tako je gospodine Sarovicu.
  • Generic placeholder image
    Ostoja 29.12.2021. 17:40
    Ne zna se ko je veca opasnost. Opasni ste vas oba po narod. Ne zna se ko je vise raselio naroda.
  • Generic placeholder image
    Petar 29.12.2021. 17:33
    Gospodin Sarovic kada je bio predsjednik Republike Srpske, Republika Srpska je bila jaka. Finansirala se od sverca cigara (Centreks). Gradilo se na sve strane, mostovi, skole, pruge, vrtici, autoputevi. Plate su bile i do 100 KM. Nikad vise takvih vremena.
  • Generic placeholder image
    Deda 29.12.2021. 15:55
    Lojavi Šarov samo laje kako Bake kaže
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 24m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 53m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 7m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 11m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 19m
    0