Шаровић: Оног тренутка када се усвоји АНП, трасира се пут ка Нато

15.08.2019. 18:16
0
ИЗВОР: Н1

Предсједник СДС-а и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић  каже да цијела прича у вези са АНП-ом може поново подијелити земљу и увући је у кризу.

-Ово питање очито да је вруће, живо и политичари треба да разговарају - казао је Шаровић.

-Врло је проблематично с обзиром да је и сам споразум три странке једног декларативног карактера и очито да је тај споразум тако конципиран да се свако може осјећати као неком врстом побједника. Претпостављало се да ће запети када се буде говорило о детаљима и свако то тумачи на свој начин. Да ли ће бити договора? Сумњам заиста, био бих изненађен да дође до договора - рекао је Шаровић у емисији Нови дан телевизије Н1.

-СДС је тражио од Додика да се не играмо скривалица и да буде јасан ради јавности, да каже шта је суштина договора, да ли је цијена уласка у Савјет министара слање АНП?  Да или не? Ја лично, али и СДС, сматрамо да формирање Савјета министара не треба условљавати АНП-ом - казао је Шаровић и додао:

-АНП је уобичајена форма даље сарадње са НАТО-ом у случају када је земља постигла договор око НАТО-а, али очито да тај договор није постигнут. Ми политички инсистирамо да Додик буде потпуно јасан. Став СДС-а је да у овом тренутку питање НАТО-а не треба бити у фокусу наших дешавања. Ми из Републике Српске смо везани Резолуцијом Народне Скупштине РС у којој је јасно речено да се по питању војних савеза инсистира на војној неутралности.

Навео је да је на резолуцији НСРС по овом питању инсистирао управо Милорад Додик.

"На резолуцији НСРС је инсистирао Додик и инсистирао је на кривичној одговорности и затвору за оне који поступају другачије".

Шаровић истиче да оног тренутка када се усвоји АНП врши се активирање МАП-а.

-АНП је достављен од предсједника Комисије за НАТО и интегративни процес у тој верзији. Наш приговор, представника из Републике Српске, био је да је некомплетан јер то је његов АНП јер Комисија коју он води већ више од годину дана, не ради и никада тај документ није добио легитимитет на тој комисији. У суштини, проблем је ако хоћемо да тако назовемо у другој ствари. Оног тренутка када се усвоји АНП, врши се активирање МАП-а и БиХ себи трасира пут ка НАТО интеграцијама. Да ли ће трајати двије или пет година, небитно, али дефинитивно није донесена одлука иде ли БиХ у том правцу.

Према његовим ријечима, ово питање је "вруће".

-Ово питање очито да је вруће, живо и политичари треба да разговарају. Сматрам да то не би требао да буде било какав услов око формирања власти у БиХ. Савјет министара треба да се формира на неким другим принципима, мислим да је то мој коректан став по том питању. Мислим да ће нас то опет подијелити и одвући у политичку кризу. Ја у први план увијек стављам економска и друга питања - казао је Шаровић у програму Н1.

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 6m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 36m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 50m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 7m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 37m
    0