Шаровић: У РАОП-у се десила пљачка вијека са међународним карактером

29.10.2020. 16:49
0
ИЗВОР: Kатера

Ово што се десило са РАОП-ом је жалосна прича која има потенцијал да буде једна од највећих посљератних афера која има у себи међународни карактер. Ради се о пљачки вијека која је проурокована штету већа од 280 милиона КМ – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке на данашњој прес конференцији у Источном Сарајеву.

- Позивам тужилаштва и правосудне институције да отворе истраге у вези са пљачком и уништавањем некадашњег привредног гиганта Енергоинвеста – Расклопна опрема (РАОП). Расвјетљавање ове афере је у интересу цијелог друштва, поготово након медијског иступања једног од почетних руских инвеститора из 2013. године- навео је Шаровић.

Он каже да је рјешавање ове афере је важно ради кредибилитета цијелог друштва и институција Републике Српске и БиХ, као би се овде могао створити здрав привредни амбијент за потенцијалне иностране инвеститоре.

- Прије седам година су тадашњи предсједник и премијер Републике Српске, као и ресорни министар, казали да ће ово предузеће бити њихова брига, а сада сви видимо да је од некадашњег привредног гиганта остала само љуштура, из  које су извучене и продане све машине и сваки метар кабла-  навео је Шаровић.

- Случај РАОП окарактерисале су огромне размјере недоговоности, промашене политике и заташкавања, могуће сумње на криминал и корупцију огромних размјера. Начињена је огромна штета због погрешне приватизације јер данас РАОП не вриједи готово ништа а с друге стране ради се о међународној корупционашкој афери великих размјера- нагласио је Шаровић.

Он је казао да је интенција прес конференције да се пробуде надлежне институције и да реагују на размјере крађе која је почињена у афери РАОП.

Мирослав Лучић, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево је рекао да су људи који су одговорни за уништавање РАОП-а починили издају људи који су у одбрамбено-отаџбинском рату чували и сачували ову фабрику.

- Приватизација која је проведена под плаштом поновног покретања производње је била само параван за појединце да арче имовину РАОП-а рекао- је Лучић.

Лучић је рекао да се повјериоци РАОП-а не смију бити остављени на цједилу и да се нешто мора учинити по питању заосталих дугова према њима.

- С обзиром да  предуго траје процес који је враћен опет на првостепено одлучивање, захтјевам у име њих да се процес коначно откочи и да надлежни предузму акције како би људи знали на шта могу да рачунају- закључио  је Лучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 2m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 51m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 28m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 33m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 1m
    0