Састаје се Сабор СПЦ

01.12.2020. 21:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Синод Српске православне цркве одржаће сутра први састанак послије сахране патријарха Иринеја.

Сабор, на коме ће се бирати нови патријарх, највјероватније ће бити одржан прије редовног мајског термина.

Изборни Сабор за 46. патријарха, биће по свој прилици одржан почетком идуће године, крајем јануара или почетком фебруара.

Ипак, ако епидемиолошка ситуација буде неповољна, могуће је да ће се на избор новог поглавара чекати и до редовног прољећног засједања.

Вјерски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да ће избор бити одложен.

- С обзиром на то да одређен број епископа неће моћи да дође у Србију, или ако буду дошли, неће моћи да се врате епархијама одакле су дошли, због тамошњих прописа које те државе имају- казао је он за ТВ Прву.

У медијима се увелико спекулише о насљеднику патријарха Иринеја. Упућени су сагласни с тиме да највеће шансе имају најстарије владике.

Културолог Јован Јањић оцјењује да је један од кандидата епископ бачки Иринеј.

- Могуће да то буде епископ бањалучки Јефрем, који је на прошлим изборима био у најужем кругу. Могуће да то буде епископ будимљанско-никшићки Јоаникије- казао је он.

Као сигурне финалне кандидате медији виде владике Јоаникија и Јефрема, док ће трећи, наводно, бити или владика бачки Иринеј или митрополит загребачко-љубљански Порфирије, којима се предвиђа једнак број гласова.

Патријарх се бира апостолским начином. Сабор гласа, имена тројице кандидата с највећим бројем гласова стављају се у коверте, а ону с именом новог патријарха потом извлачи један од монаха.

Према Уставу СПЦ, нови поглавар би требало да буде изабран у року од три мјесеца. Ако се одржи садашња ситуација, право гласа имала би 43 архијереја, од којих 34 испуњавају услов да буду и бирани. За кандидатуру у другом кругу биће потребна најмање 22 гласа.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх након литургије прима симболе патријаршијске власти Патријарх након литургије прима симболе патријаршијске власти
Почело устоличење патријарха Порфирија Почело устоличење патријарха Порфирија
„Ја јесам Србин, али сам пре свега хришћанин, а то је универзална вредност“ „Ја јесам Србин, али сам пре свега хришћанин, а то је универзална вредност“
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    20h 43m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 36m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 21m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    8h 19m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 6m
    0