Сава Ковач: „Наши људи из далеког Ванкувера нису заборавили своје коријене“

03.07.2023. 09:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Сава Ковач рекао је Срни да је успјешно завршена овогодишња акција подјеле помоћи угроженим породицама на подручју општина Источна Илиџа, Калиновик, Невесиње и Гацко, као и даровање манастира Светог цара Лазара у Придворици.

Он је појаснио да су овом акцијом хтјели да покажу да наши људи из далеког Ванкувера нису заборавили своје коријене и да на овај начин пренесу поздраве и покажу братску љубав према завичају из кога су потекли.

Слика

- Сва прикупљена средства са хуманирне вечери `Ноћ над Херцеговином`, у износу од 29.000 КМ, одржане у Ванкуверу 22. априла у организацији моје супруге и мене, су успјешно и од срца подијељена - напоменуо је Ковач.

Он прецизира да је 2.000 КМ подијељено у Источној Илиџи породицама које су добиле по 500 КМ, да је 1.000 КМ помоћ која је дата за лијечење дјевојчице Магдалене, а 500 КМ износи прилог хуманитарној организацији "Оплемени Срце" под вођством Игора Лукића.

Ковач наводи да је 1.500 КМ подијељено у Калиновику од чега је је по 500 КМ породици Аврам.

- Ријеч је о деветочланој породици која живи у тешкој материјалној ситуацији, јер од седам кћерки, њих пет иде у школу, а само отац Радомир је запослен - истиче он.

Ковач каже да је помоћ добила и породица Церовина, а да је ријеч о незапосленој самохраној мајци Весни која је изненада изгубила мужа, а живи са болесним оцем и четверогодишњим сином Петром.

Он напомиње да је помоћ додијељена и петочланој породици Караћ у којој нико није запослен, а од троје дјеце најстарији син је са посебним потребама и живе у тешким материјалним условима.

Ковач открива да је 1.000 КМ подијељено у Невесињу и да је по 500 КМ подијељено породици Вукосав за лијечење тешко обољелих кћери близанкиња, те породици Смркић, односно самохраној мајци која живи са два сина у којој је старији син са посебним потребама.

Слика

Када је ријеч о Гацку ту је, каже Сава, подијељено 3.000 КМ и да је по 500 КМ подијељено породицама Марковић, Куљанин, Гузина, Копривица, Антуновић и Мркајић.

- Средства у износу од 15.000 КМ дато је као прилог манастиру Светог цара Лазара у Придворици, а 5.000 КМ угроженим породицама на Косову у Лепосавићу и Призрену - навео је Ковач.

Он је истакао да ће својим повратком у Канаду пренијети својим суграђанима сјећања на дирљиве сусрете и ријечи захвалности приликом уручивања помоћи угроженим породицама.

- У скоро свакој породици смо видјели сузе, најчешће у очима мајки, и уз захваљивање често су се могле чути ријечи `не могу да вјерујем да се неко из далека нас сјетио и дошао да нас обрадује`. Увјерен сам да су показивање љубави и сама посјета већи разлог сузним очима него сама новчана помоћ. Овакве посјете и људски разговор уливају наду угроженим породицама да нису заборављене - рекао је Ковач.

Он је нагласио да су сличне биле и ријечи игумана Василија из манастира у Придворици, у општини Гацко, који је захвалио на прилогу.

- Уз `калуђерску` кафу сам појашњавао да моја супруга Весна потиче из сусједног села Пресједовац и да сам ја рођен само десетак километара од Придворице, тако да већ неколико година размишљамо да организујемо хуманитарно вече посвећено обнови манастира. Уз Божију помоћ, то се и догодило на прољеће ове године - навео је Ковач.

Ковач је открио да су на вечери он и супруга били изненађени количином скупљених новчаних средстава и да су уз савјете добрих људи из Ванкувера одлучили да дио средстава подијеле угроженим породицама у околним општинама.

- Надамо се да ће овакве акције мотивисати и многе друге људе у дијаспори, да и они организују хуманитарне вечери с циљем помагања нашем народу и завичају - поручио је Ковач и подсјетио да су сличну помоћ раније подијелили и Србима на Косову и Метохији.

Он се срдачно захвалио Ранку Скакавцу из Црвеног крста Источне Илиџе, свештеницима из Калиновика, Невесиња и Гацка, који су му помогли при избору породица, а понајвише што су одвојили своје вријеме и заједно са њим посјетили породице којима је уручена помоћ.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    3h 8m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    21h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 45m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 38m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 44m
    1