Савчић: Оптужница измишљена, настављам борбу за истину и правду

01.01.2020. 14:52
0
ИЗВОР: РТРС

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића. Терети га, да је као командант 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске учествоавао у помагању у злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић је изјавио за РТРС да је оптужница лажна и да се догађај за који се терети није догодио.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић категоричан је да је у оптужници Тужилаштва БиХ све измишљено. Истиче да је оптужен за догађај који се није десио и да се оптужују невини људи.

– 13.јула 1992. године, у нашу кућу, у реону Нове касабе, било је 12 људи војне полиције. Тај објекат је нападнут и бранећи се заробили смо већи број припадникма 28 дивизије. Ми смо их пописали и по наређењу Главног штаба предали их другој јединици у Братунцу. Ако ту има дјела кривичног, апсолутно сам спреман да одговарам – тврди Миломир Савчић.

Савчић истиче да је ова оптужба врло опасна јер није заснована на чињеницама. Наводи да је Секретаријат хашког трибунала одавно у једном документу, који посједује, навео да 65. заштитни моторизовани пук, којим је командовао, није починио ни један ратни злочин.

– Професионални хашки истражиоци, морам им одати признање, су утврдили да моја јединица нема никакве везе нити су шта учинили, а да има везе са повредом међународног ратног права или коневанција о заштити ратних заробљеника. Ми смо тим људима обезбједили медицинску заштиту, воду и храну – наглашава Савчић.

Подизањем оптужнице против Савчића огорчени су у Борачкој органитацији. Предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић каже да је ова оптужница дио стратегије чији је циљ да од часне организације бораца буде, како каже, направљена злочиначка.

– Данас је подигнута оптужница против часног предсједника БОРС-а, генерала Савчића, а прије десетак дана против претходног предсједника Пантелије Ћургуза. Ништа ту није случајно и свакоме од нас је јасно који је крајњи циљ. Очито је то дио стратегије да од часне организације бораца направе злочиначку организацију – напомиње Горан Рогић, предсједник Предсједништва БОРС-а.

Подршка генералу Савчићу стиже из Удружења жена жртава рата и Савеза логораша Републике Српске. Из Савеза логораша наводе, да је оптужница против Савчића удар на Борачку организацију Републике Српске.

– То је та иронија и наша стварност и свако ко је бранио српски народ је окривљен. С друге стране, имамо окорјеле зликовце који су на слободи и они су народни хероји – каже Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Готово идентично прича и Божица Живковић Раилић, предсједница Удружења жена жртава рата.

– Генерал Савчић је само један од мученика који је у низу тих против којих се доносе лажне оптужнице и пресуде у двоструким аршинима – нагласила је Божица Живковић Раилић.

И Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије је осудила подизање оптужнице против Савчића.
Старјешине сматрају непримјереним понашање Тужилаштва и Суда БиХ, који излази из оквира правде и подижу оптужнице, хапсе и суде припадницима српског народа, а само спорадично појединцима из бошњачког народа.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    15h 36m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    15h 7m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 23m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    15h 30m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    7h 18m
    2