Савчић увјерен да се борци неће сагласити са иницијативом

23.07.2020. 09:06
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић увјерен је да се борци неће сагласити са иницијативом Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" за измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Савчић је истакао да је БОРС свим општинским борачким организацијама послао иницијативу да се о њој изјасне.

- Вјерујем да ћемо врло брзо од њих добити одговор и тада ће БОРС изаћи са званичним ставом, али увјерен сам да се борци неће сагласити са иницијативом - рекао је Савчић за "Глас Српске".

Он је објаснио да је иницијативом предвиђено да се у закон уводи посебна категорија под називом "активни учесници у стварању /оснивању/ Републике Српске", који би имали иста права као и борачке категорије.

Савчић је навео да би, према иницијативи, статус ствараоца требало да добију сви који нису били борци.

- Дакле, посланици, чланови радних тијела Народне скупштине, стручна лица за припрему и спровођење аката Скупштине, судије судова, чланови Предсједништва Српске, Владе, министри и њихови замјеници, сва изабрана и именована лица, одборници у локалним парламентима, чланови кризних штабова и органа аутономних области - навео је Савчић.

Он је истакао да би статус требало да добију и чланови органа политичких странака које су учествовале у оснивању Скупштине српског народа и на крају сви запослени у јавним установама здравства, образовања, информисања и хуманитарним организацијама које су основале Република Српска или локална заједница.

Коментаришући изјаву предсједника Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчила Крајишника да би посланици првог сазива за пет и по година, колико нису примали плату, требало да приме валоризовану накнаду на основу поређења са платом данашњих посланика, Савчић је рекао да би то отворило низ проблема.

Савчић је додао да га ових дана велики број бораца пита када ће они наплатити своје.

Странке које партиципирају у Народној скупштини Српске су у уторак, 21. јула, на Палама потписале Изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске. 

Коментари 0
Повезане вијести
Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због дола...
Остојић још четири године на челу Борачке организације Остојић још четири године на челу Борачке организације
Бећиревића прогласити непожељном особом у Српској Бећиревића прогласити непожељном особом у Српској
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 53m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 37m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 50m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 4m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 56m
    0