Савез Синдиката: Најнижа плата у Српској треба да буде 550 КМ

28.11.2019. 19:48
0
ИЗВОР: ATV

Најнижа плата у Републици Српској од јануара треба да буде 550 КМ, то је захтјев Савеза Синдиката Српске. Ова цифра треба да иде и више већ од половине 2020, и то на 600, каже генерални секретар Савеза. 

Горан Станковић каже, све испод овога је понижавајуће за раднике, те Синдикат на то не пристаје.

- Та најнижа плата би се требала односити само на оне НК, односно неквалификоване раднике, а не да имамо садашњу ситуацију да се она односи у појединим предузећима и на КВ раднике, средњу стручну спрему, па чак су у неким предузећима и радници са високом стручном спремом пријављени на најнижу плату. На тај начин су оштећени и радници, и фондови, и држава, а и они послодавци који послују у легалним токовима. Са повећањем најниже плате на 550, односно 600 КМ, сигурно ћемо значајно доприњети побољшању и статуса радника, а и побољшању укупног амбијента у Републици Српској - каже Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Овако не размишљају и послодавци. Најнижа плата у наредној години треба да износи максимално 480 марака, став је Уније удружења послодаваца Републике Српске.

- То је усклађивање од 6%  имајући у виду да је просјечна плата у Републици Српској нарасла у протеклој години дана тих 6%. Што се тиче ставова Синдиката, већ дужи низ година, Синдикат с оваквим изласцима у јавност дискредитује институт најниже плате и дезинформише јавност и са друге стране сматрамо да у тренутним макроекономским показатељима нема упоришта за раст најниже плате по ставовима Синдиката - каже Саша Ачић, Унија удружења послодаваца Републике Српске.

Најнижа плата у Републици Српској тренутно износи 450 КМ. Да ће се радити на повећању плата у реалном сектору, недавно је за АТВ поручио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. У СНСД-у су рекли да ће предложити Влади да минимална плата у Републици Српској од 01.01. буде 500 марака, а самим тим просјечна 1000.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 56m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 44m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 50m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 18m
    0