СДА за дијалог, али у Сарајеву

06.05.2021. 10:44
0
ИЗВОР: Глас Српске

Највећа бошњачка странка СДА не противи се позиву лидера СНСД-а Милорада Додика на разговоре, али се противи томе да представници Републике Српске и ФБиХ и три конститутивна народа у Народној скупштини Републике Српске расправљају о могућим рјешењима за БиХ.

Из СДА поручују да се о томе може разговарати само у Парламенту БиХ, али кажу да ће учествовати у расправи о овом питању које је на дневном реду Народне скупштине чији наставак је заказан за 11. мај. Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак отишао је корак даље и затражио да се та тачка скине са дневног реда.

Члан Предсједништва СДА и посланик коалиције Заједно за БиХ у парламенту Српске Сенад Братић каже да ће СДА увијек подржавати и његовати дијалог, али да он мора да буде у оквиру надлежности.

- Поздрављамо сваки дијалог и сваку расправа која је у надлежности Народне скупштине Републике Српске, али ако није и ако Народна скупштина РС улази у надлежност Парламента БиХ, ми не можемо то да прихватимо - каже Братић за “Глас Српске”.

Он истиче да Народна скупштина РС има своје надлежности, али њена надлежност није уређење државе БиХ.

- Ако желимо да разговарамо о свим тим темама, па и евентуалним промјенама Устава, то морамо радити у Парламенту БиХ. Посланици коалиције Заједно за БиХ ће учествовати у расправи о иницијативи СНСД-а, али ћемо имати супротне ставове од предлагача. То је један произвољан документ који није у складу са Уставом и Дејтоном и ми сигурно нећемо подржати оно што се наводи у иницијативи - каже Братић.

За разлику од СДА која најављује учешће у расправи, потпредсједник и посланик ПДП-а Игор Црнадак јуче је позвао Клуб посланика СНСД-а да ту тачку повуче са дневног реда.

- Расправа о мирном раздруживању са ФБиХ је бесмислена након изјаве лидера СНСД-а Милорада Додика да о томе није разговарао са државним руководством Србије. Позивамо Клуб СНСД-а да ту тачку повуче са дневног реда док не утврди садржај који ће у потпуности подржати и званични Београд, јер НСРС не треба да улази у авантуре које не подржавају чак ни наши највећи пријатељи - поручио је Црнадак.

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић каже да Народна скупштина Српске има право и обавезу да покреће овакве иницијативе и одбацује тврдње Сенада Братића да улази у надлежности Парламента БиХ.

- Послије 25 година нефункционисања БиХ вријеме је да се отвори дијалог између страна, а стране су Српска и ФБиХ, без страног менторства - каже Жунић.

Он додаје да је циљ СНСД-а да се отвори прича о будућности БиХ, а жеља да све парламентарне странке из Српске учествују у томе.

- Наша идеја и оно што смо започели јесте разговор. Тај разговор треба да донесе рјешења, али нико не каже да она треба да се донесу данас или сутра. Ми треба да разговарамо између себе без ичијег туторства и очекујемо да све странке из Српске прихвате тај концепт. Они који не препознају овај политички тренутак, они могу само да буду на страни Бакира Изетбеговића и његових истомишљеника који Србе називају геноцидашима - каже Жунић.

Он истиче да сви који не мисле да је то добро, очигледно сматрају да треба да останемо у државној заједници која не функционише и чекамо да се међународна заједница поново умијеша и направи неки нови концепт који дефинитивно неће одговарати српском народу.

- Они који пристају да учествују у томе треба да се добро замисле и објасне грађанима зашто то раде - каже Жунић.

Етикета

Игор Жунић каже да посланик ПДП-а Игор Црнадак својом изјавом да СНСД треба да повуче иницијативу са дневног реда зато што је не подржава предсједник Србије показује да не разумије ништа или отворено потврђује да је у служби политичког Сарајева.

- Црнадак предсједнику Србије ставља етикету некога ко се мијеша у унутрашња питања БиХ, чиме ради и говори управо оно што политичко Сарајево највише воли, а могуће од њега и тражи - каже Жунић.

Коментари 0
Повезане вијести
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 30m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 48m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 23m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 32m
    0