СДС Пале: Огромне нелогичности код расподјеле пореских прихода од добитака од игара на срећу

31.10.2021. 12:41
0
ИЗВОР: Катера

Износи пореских прихода од добитака од игара на срећу, који пуне буџете општина и градова по овом основу, на територији града Источно Сарајево, дјелују нелогично, посебно када се упореде приходи које су оствариле општине Источно Ново Сарајево и Пале, речено је данашњој конференцији ОО СДС Пале.

Наиме, према њиховим тврдњама, општина Источно Ново Сарајево у 2021. години планирала је пореске приходе од добитака од игара на срећу од 3 милиона КМ, док ће по овом истом основу у буџет општине Пале ове године око 20.000 КМ.

Одборник Српске демократске странке (СДС) у Скупштини општине Пале Марко Сикима указује на овај проблем, те истиче да приходи које општина Источно Ново Сарајево у односу на Пале остварује нису нимало логични.

Он додаје да није логично да општина Источно Ново Сарајево, која броји 11.000 становника, остварује 150 пута веће приходе по овом основу од општине Пале, која броји преко 23.000 становника.

Слика

 

- Поменућу да је град Бањалука, који броји око 200.000 становника, у 2020. години остварио пореске приходе од добитака од игара на срећу у износу од милион КМ, што је три пута мање од прихода које је остварила општина Источно Ново Сарајево, што је нелогично – каже Сикима.

Сикима је појаснио да се према Закону о играма на срећу, који је на снагу ступио у марту 2019. године, приходи уплаћују у буџете општина у којима станује лице које је остварило добитак на кладионици, казино играма или аутомат апаратима.

Такође, и лица која немају пребивалиште у Републици Српској, а остварила су добитак на поменути начин, такође плаћају порез у оним јединицама локалних самоуправа у којима су извршили уплате на основу којих су остварили добитак.

- Ми сумњамо да овдје постоје огромне нелогичности, да се уплата пореза није вршила у складу с тим како закон налаже, односно да је општина Источно Ново Сарајево на незаконит начин присвојила приходе који јој не припадају према тим одредбама закона – каже Сикима.

Он додаје да постоје сумње и да је ово договор унутар Владе Републике Српске или СНСД, као владајуће партије.

Слика

- Нема никаквог разлога да постоје оволике разлике, с обзиром да је општина Пале највећа по броју становника и без обзира на то гдје се налази сједиште приређивача игара на срећу, конкретно кладионица, јер су оне најзаступљенији вид игара на срећу – каже Сикима.

Сикима напомиње да је општина Источно Ново Сарајево и у ранијем периоду по овом основу планирала велике приходе у буџету, што како он каже, очигледно неко зна колико ће бити новца уплаћено од пореских прихода од добитака од игара на срећу.

- То значи да они знају нешто што ми не знамо, јер по логици, они не могу процијенити колики ће им бити приходи у тој години, а и сумњамо да су играчи у општини Источно Ново Сарајево баш толико срећнији у односу на играче у другим општинама – додаје Сикима.

Он наводи да, с обзиром да је овај закон ступио на снагу још за вријеме мандата Љубише Ћосића у општини Источно Ново Сарајево, вјерује да постоји и његов утицај да се расподјела новца од пореза у овом случају врши на овакав начин.

Слика

Шеф Клуба одборника СДС у Скупштини општине Пале Никола Благојевић истиче да се овдје ради о неправедном отимању новца од грађана и општине Пале, те позвао начелника општине Бошка Југовића да реагује по овом питању.

- Подсјетићу вас да је прича о националном парку Јахорина, од прије неколико дана, идеја по којој би се отеле надлежности општине Пале на територији Јахорине, а да сада имамо и удар на буџет општине, гдје средства која требају да буду уплаћена у буџет Пала завршавају у буџету општине Источно Ново Сарајево – каже Благојевић.

Благојевић додаје да је руководство општине Пале упознато са овом ситуацијом, али сматра да се исто не бори довољно за грађане и интересе општине.

- Позивам начелника општине Бошка Југовића да изгура ову причу до краја и инсистира на ревизији досадашњих уплата, како би наша општина добила оно што јој законом припада – додаје Благојевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Вечерас избор спортисте општине Источно Ново Сарајево Вечерас избор спортисте општине Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 45m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 44m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 57m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 26m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    17h 59m
    0