SDS Pale: Ogromne nelogičnosti kod raspodjele poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću

31.10.2021. 12:41
0
IZVOR: Katera

Iznosi poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću, koji pune budžete opština i gradova po ovom osnovu, na teritoriji grada Istočno Sarajevo, djeluju nelogično, posebno kada se uporede prihodi koje su ostvarile opštine Istočno Novo Sarajevo i Pale, rečeno je današnjoj konferenciji OO SDS Pale.

Naime, prema njihovim tvrdnjama, opština Istočno Novo Sarajevo u 2021. godini planirala je poreske prihode od dobitaka od igara na sreću od 3 miliona KM, dok će po ovom istom osnovu u budžet opštine Pale ove godine oko 20.000 KM.

Odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini opštine Pale Marko Sikima ukazuje na ovaj problem, te ističe da prihodi koje opština Istočno Novo Sarajevo u odnosu na Pale ostvaruje nisu nimalo logični.

On dodaje da nije logično da opština Istočno Novo Sarajevo, koja broji 11.000 stanovnika, ostvaruje 150 puta veće prihode po ovom osnovu od opštine Pale, koja broji preko 23.000 stanovnika.

Slika

 

- Pomenuću da je grad Banjaluka, koji broji oko 200.000 stanovnika, u 2020. godini ostvario poreske prihode od dobitaka od igara na sreću u iznosu od milion KM, što je tri puta manje od prihoda koje je ostvarila opština Istočno Novo Sarajevo, što je nelogično – kaže Sikima.

Sikima je pojasnio da se prema Zakonu o igrama na sreću, koji je na snagu stupio u martu 2019. godine, prihodi uplaćuju u budžete opština u kojima stanuje lice koje je ostvarilo dobitak na kladionici, kazino igrama ili automat aparatima.

Takođe, i lica koja nemaju prebivalište u Republici Srpskoj, a ostvarila su dobitak na pomenuti način, takođe plaćaju porez u onim jedinicama lokalnih samouprava u kojima su izvršili uplate na osnovu kojih su ostvarili dobitak.

- Mi sumnjamo da ovdje postoje ogromne nelogičnosti, da se uplata poreza nije vršila u skladu s tim kako zakon nalaže, odnosno da je opština Istočno Novo Sarajevo na nezakonit način prisvojila prihode koji joj ne pripadaju prema tim odredbama zakona – kaže Sikima.

On dodaje da postoje sumnje i da je ovo dogovor unutar Vlade Republike Srpske ili SNSD, kao vladajuće partije.

Slika

- Nema nikakvog razloga da postoje ovolike razlike, s obzirom da je opština Pale najveća po broju stanovnika i bez obzira na to gdje se nalazi sjedište priređivača igara na sreću, konkretno kladionica, jer su one najzastupljeniji vid igara na sreću – kaže Sikima.

Sikima napominje da je opština Istočno Novo Sarajevo i u ranijem periodu po ovom osnovu planirala velike prihode u budžetu, što kako on kaže, očigledno neko zna koliko će biti novca uplaćeno od poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću.

- To znači da oni znaju nešto što mi ne znamo, jer po logici, oni ne mogu procijeniti koliki će im biti prihodi u toj godini, a i sumnjamo da su igrači u opštini Istočno Novo Sarajevo baš toliko srećniji u odnosu na igrače u drugim opštinama – dodaje Sikima.

On navodi da, s obzirom da je ovaj zakon stupio na snagu još za vrijeme mandata Ljubiše Ćosića u opštini Istočno Novo Sarajevo, vjeruje da postoji i njegov uticaj da se raspodjela novca od poreza u ovom slučaju vrši na ovakav način.

Slika

Šef Kluba odbornika SDS u Skupštini opštine Pale Nikola Blagojević ističe da se ovdje radi o nepravednom otimanju novca od građana i opštine Pale, te pozvao načelnika opštine Boška Jugovića da reaguje po ovom pitanju.

- Podsjetiću vas da je priča o nacionalnom parku Jahorina, od prije nekoliko dana, ideja po kojoj bi se otele nadležnosti opštine Pale na teritoriji Jahorine, a da sada imamo i udar na budžet opštine, gdje sredstva koja trebaju da budu uplaćena u budžet Pala završavaju u budžetu opštine Istočno Novo Sarajevo – kaže Blagojević.

Blagojević dodaje da je rukovodstvo opštine Pale upoznato sa ovom situacijom, ali smatra da se isto ne bori dovoljno za građane i interese opštine.

- Pozivam načelnika opštine Boška Jugovića da izgura ovu priču do kraja i insistira na reviziji dosadašnjih uplata, kako bi naša opština dobila ono što joj zakonom pripada – dodaje Blagojević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počeo četvrti po redu Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu Počeo četvrti po redu Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu
Održan "Dječiji dan zabave" Održan "Dječiji dan zabave"
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    19h 52m
    0
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    15h 29m
    9
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    11h 31m
    1
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    8h 6m
    1
  • Milena Dravić - voljena filmska i pozorišna diva
    19h 52m
    0