СДС, ПДП И ДНС: Што прије до нове већине у Народној скупштини

29.01.2021. 19:35
2
ИЗВОР: Srpskainfo

Након састанка делегација СДС, ПДП и ДНС, предвођених предсједницима странака, јавности је прослијеђена заједничка изјава у којој кажу да су одлучни да донесу промјене у Републици Српској.

Оне ће се заснивати на потпуној промјени начина владања, омогућавању пуне транспарентност рада институција, те прекида коруптивне праксе и стабилизовање економске прилике и буџет Републике Српске.

Три странке су истакле да се хитно мора зауставити неконтролисано задуживање и да се све афере о којима се говорило у јавности, а којима је оштећен буџет, те које су нанијеле штету угледу и достојанству Републике Српске, морају испитати и процесуирати.

Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Ненад Нешић кажу да су њихове партије сагласне да је потребно што прије зауставити штетно дјеловање СНСД и позивају све друге „савјесне и одговорне политичке партије, покрете, невладине организације и појединце да се прикључе и помогну у ослобађању Републике Српске од режима и његовог бруталног пљачкања Српске“.

Слика

СДС, ПДП и ДНС су такође  сагласни да је потребно учинити максималан напор да се, због интереса Републике Српске и будућих изазова који нас очекују, што прије омогући нова већина у Народној скупштини Републике Српске, као и нова власт на нивоу БиХ, како би се деградирање институција зауставило, те дао снажан и мудар одговор на сваки покушај политичког удара на Српску.

– Нова власт у Републици Српској мора хитно донијети кључне законе који ће обезбиједити повратак повјерења грађана у институције, попут закона о поријеклу имовине, сукобу интереса, сузбијању непотизма,  незастаријевању кривичних дјела почињених злоупотребом јавних ресурса и буџетских средстава и других законских рјешења. Странке учеснице састанка такође истичу да се хитно морају омогућити услови за слободне и законите изборе, без уцјена и притисака на грађане, те ослободити РТРС утицаја СНСД и на тај начин вратити достојанство и професионалност на јавни сервис – пише у заједничкој изјави.

Истакнуто је да је резултат катастрофалне политике вођене у протеклих 15 година од стране СНСД тај да се Република Српска налази у тешкој економској ситуацији, али да је посебно погубно што су институције приватизоване и под пуном политичком контролом. То је, како кажу, произвело осјећај несигурности и бесперспективности код народа, што је резултирало масовним одласком становништва.

– СДС, ПДП и ДНС су закључили да ће координисати активности и уложити све своје капацитете у поновљене изборе у Добоју, у циљу да ти избори, за разлику од претходних, буду законити, поштени и изразе вољу грађана Добоја.  Заједнички став је да ће СДС, ПДП и ДНС на поновљеним изборима на бирачким мјестима Сребреници дати пуну подршку српском кандидату за начелника Младену Грујичићу. Обавеза странака супротстављених погубној политици владајуће коалиције је враћање повјерења грађана у институције, а то се може постићи само дјеловањем на принципима законитости, јавности рада и поступањима који су у складу са моралним кодексима – закључују СДС, ПДП и ДНС.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 13.03.2021. 17:30
  Sto je babi milo to joj se snilo.Ovaj Nesic se izgleda preracunao, dobro je Dodik rekao da se razboleo pa kad ozdravi vrati će se.Mada su svi situirani i svaku svoju riječ su debelo naplatili.
 • Generic placeholder image
  ВРС 30.01.2021. 16:47
  Одлично! Таман да одговарата за своја дјела, односно недјела! На срећу нестаћете ускоро из политичког живота на добробит Српске и српскога рода! Демократски и шут карта у историју срамоте.
Повезане вијести
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
Одржан састанак са представницима Дома здравља – Нагомилане проблеме хитно рјешавати! Одржан састанак са представницима Дома здравља – Нагомилане проблеме хитно рјешавати!
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  16h 55m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 28m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  16h 48m
  0
 • Пад система и у БиХ
  15h 9m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 36m
  12