СДС: Питање дефиниције „стваралаца РС“ посматрати у најширем могућем смислу

24.07.2020. 10:14
0
ИЗВОР: Катера

СДС сматра да дефинисање појма "Ствараоци Републике Српске" треба посматрати у најширем могућем смислу, имајући у виду то да ствараоци Српске нису само посланици из првог сазива Скупштине, већ и борци и друге категорије који су учествовали у стварању Републике Српске.

Из СДС-а је саопштено да ова странка није разматрала нити ће подржати иницијативу у којој се питање дефиниције "стваралаца" посматра уско и није се опредјељивала када је ријеч о начину рјешавања статусних питања Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".

- СДС није потписала никакав споразум, већ је подржала иницијативу да буду ријешена статусна питања првог сазива Скупштине српског народа у БиХ и првих чланова Предсједништва, и то оних људи чији статус није ријешен, регулисан или остварен - истиче се у саопштењу.

Из СДС-а појашњавају да се нису бавили питањем било каквих накнада, бенефита и обезбјеђивања потребних средстава и да то није био предмет расправе политичких партија.

- Валоризација није питање за политичке партије, већ за Владу Републике Српске, која треба да упути приједлог Народној скупштини на начин да ово питање буде сагледано из свих углова, водећи рачуна о сваком детаљу и мјери која је потребна, јер је ријеч о веома осјетљивом питању које је Народна скупштина већ два пута враћала на дораду - напомиње се у саопштењу СДС-а.

 

Странке које партиципирају у Народној скупштини Српске потписале су у уторак, 21. јула, на Палама изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 41m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 57m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 13m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 35m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 23m
    0