Седам мање познатих чињеница о чоколади

07.07.2020. 21:25
0
ИЗВОР: Курир

Данас је Свјетски дан чоколаде, једне од омиљених посластица. Редовна конзумација чоколаде с високим постотком какаа смањује ризик од добијања срчаних болести, јача концентрацију и памћење те пружа осјећај задовољства, али ту су и неке мање познате чињенице.

Чоколади су посвећена два свјетска дана, 7. јул и 13. септембар. На данашњи дан 1550. године вјерује се да је какао први пут стигао у Европу, док је 13. септембар дан рођена Милтона Хершија, оснивача једне од највећих фабрика чоколаде у свијету.

А ово је седам мање познатих чињеница о овој посластици.

1. Чоколада се добија мијешањем какаа и шећера. Бијела се чоколада због тога уопште не може назвати чоколадом, с обзиром на то да у овим бијелим плочицама нема какаа, ни какаовог сирупа.

2. Белгијанци су међу највећим произвођачима чоколаде у свијету, а аеродром у Бриселу је мјесто на којем се продаје највеће количине чоколаде – чак 800 тона годишње.

3. Истраживање из 2013. године показало је да ће мирис чоколаде у књижари повећати продају љубавних романа за 40 одсто.

4. Више од двије трећине свјетског какаа производи се у Африци, док Обала Слоноваче сама произведе 33 одсто свјетских залиха.

5. Рут Вејкфилд творац је кекса с комадићима чоколаде (chocolate chip cookie) која је продала рецепт једној америчкој фабрици у замјену за доживотну залиху чоколаде.

6. Филмски радници на сету воле да за лажну крв користите сируп од бобичастог воћа, али у ери “црно-бијелих” филмова у те су се сврхе користили чоколадни умаци. С њима је снимљена и легендарна сцена под тушем у филму "Психо" Алфреда Хичкока.

7. Свјетска индустрија чоколаде годишње заради 110 милијарди америчких долара. За поређење, на Дан заљубљених у САД-у се прода пет одсто укупне количине чоколаде у години дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    22h 31m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    16h 44m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    22h 35m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    20h 44m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 2m
    0