Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi

07.07.2020. 21:25
0
IZVOR: Kurir

Danas je Svjetski dan čokolade, jedne od omiljenih poslastica. Redovna konzumacija čokolade s visokim postotkom kakaa smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, jača koncentraciju i pamćenje te pruža osjećaj zadovoljstva, ali tu su i neke manje poznate činjenice.

Čokoladi su posvećena dva svjetska dana, 7. jul i 13. septembar. Na današnji dan 1550. godine vjeruje se da je kakao prvi put stigao u Evropu, dok je 13. septembar dan rođena Miltona Heršija, osnivača jedne od najvećih fabrika čokolade u svijetu.

A ovo je sedam manje poznatih činjenica o ovoj poslastici.

1. Čokolada se dobija miješanjem kakaa i šećera. Bijela se čokolada zbog toga uopšte ne može nazvati čokoladom, s obzirom na to da u ovim bijelim pločicama nema kakaa, ni kakaovog sirupa.

2. Belgijanci su među najvećim proizvođačima čokolade u svijetu, a aerodrom u Briselu je mjesto na kojem se prodaje najveće količine čokolade – čak 800 tona godišnje.

3. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 odsto.

4. Više od dvije trećine svjetskog kakaa proizvodi se u Africi, dok Obala Slonovače sama proizvede 33 odsto svjetskih zaliha.

5. Rut Vejkfild tvorac je keksa s komadićima čokolade (chocolate chip cookie) koja je prodala recept jednoj američkoj fabrici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

6. Filmski radnici na setu vole da za lažnu krv koristite sirup od bobičastog voća, ali u eri “crno-bijelih” filmova u te su se svrhe koristili čokoladni umaci. S njima je snimljena i legendarna scena pod tušem u filmu "Psiho" Alfreda Hičkoka.

7. Svjetska industrija čokolade godišnje zaradi 110 milijardi američkih dolara. Za poređenje, na Dan zaljubljenih u SAD-u se proda pet odsto ukupne količine čokolade u godini dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Koja generacija najviše „divlja“ po putu? Koja generacija najviše „divlja“ po putu?
Poseban gen određuje ljevoruke Poseban gen određuje ljevoruke
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    9h 50m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 5m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    16h 56m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 23m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 15m
    0