Седам савјета за вожњу у зимским условима

08.01.2024. 21:51
0
ИЗВОР: Агенције

С обзиром на то да је зими вожња аутомобила знатно захтјевнија у односу на, рецимо, љетни период, потребно је да возачи отворе "четворо очију" како не би изгубили контролу над возилом.

Ево неколико савјета за сигурну вожњу током зиме.

Обавезна зимска опрема

Као што је познато, од новембра до априла је, према важећим прописима, неопходно посједовати и користити зимску опрему, а то се, прије свега, односи на зимске гуме. Оне су другачијег састава у односу на љетне и имају дубље шаре, што осигурава боље пријањање точкова на тло у зимском периоду.

Провјерите акумулатор

По хладном времену и минусу мотору је много теже да стартује, јер се батерија више троши, па зато прије него што кренете на пут зими провјерите у каквом је стању ваш акумулатор, јер свакако не бисте жељели да се он испразни у току вожње. Прије поласка на дужи пут неопходно је да напуните свој акумулатор и тако себе поштедите стреса.

Вожња у зимским условима

Осим зимских гума, возачи треба да посједују и ланце за погонске точкове те их поставе када то услови захтијевају. Поред обавезне зимске опреме, возачи би требало у возилу да имају алатке за чишћење снијега са аутомобила и пута. Ријеч је о различитим метлицама и пластичним чистилицама за снијег са стакала.

Без наглих покрета

У току зимске вожње битно је да возач буде концентрисан на окружење, што значи да мора помно пратити дешавања у саобраћају, јер нека возила проклизавају и заносе се. Снијег, лед и влажан коловоз знатно ометају слободно кретање возила, па због тога возачи не би требало да праве нагле покрете и изненадно коче. Увијек имајте на уму да размак између возила зими треба да буде већи због превенције судара усљед проблема са кочењем.

Ограничите брзину

Током зиме брзина кретања возила треба да се смањи у складу са ситуацијом на путу. Ако возите по влажном коловозу, смањите брзину кретања за око 20-30 одсто од дозвољене брзине, а у случају леда и магле брзину треба драстично смањити, чак за 60-70 одсто, док се не пређе на безбједнији коловоз. За младе возаче који су тек положили возачки испит је боље да у почетку избjегавају вожњу по израженом леду, а поготово по магли. Смањена видљивост на путу у случају магле захтијева посебну спретност и искуство па се савjетује избјегавање дионица пута уз ријеке и језера.

Пажљиво кочење

Зауставно вријеме у условима мокрог коловоза драстично се повећава са брзином, па је зато неопходно да предвидите на вријеме свој зауставни пут и да са кочењем почнете на вријеме.

У случају проклизавања потребно је да отпустите папучицу кочнице и поново постепено кочите, али мотором. Прије уласка у крвину знатно смањите брзину, опет кочењем мотором, а брзину смањујте мањим притиском на папучицу гаса. У кривини треба одржати константну малу брзину како возило не би изгубило баланс.

Заглављивање у снијегу

Иако је то посљедње што желите да вам се деси, у случају да заглавите у снијегу, останите смирени јер рјешење постоји.

Никако не би требало да нагазите папучицу гаса и окрећете точкове у мјесту, јер ћете тако само загријати снијег, те знатно отежати излазак аутом. Заправо би требало да утабате снијег што више, а да бисте то учинили, крећите се напријед-назад неколико пута. Наиме, убаците у прву брзину и крените напријед колико можете, а затим убаците у рикверц и идите назад. На крају, потребно је да додате мало гаса и изађете из заглављеног снијега.

Ако ово не помогне, очистите снијег испод точкова и поставите патоснице испод њих како бисте повећали приањање са подлогом.

Ако идете на даљи пут, у возилу имајте и:

Ћебе или додатну одјећу

Храну

Пиће

Мобилни телефон

Каблове за стартовање возила

Малу лопату

Батеријску лампу

Стругач леда

Уже за вучу

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 43m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 39m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 23m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 35m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 8m
    0