Седамнаести сабор српског изворног народног стваралаштва од 28. августа у Источној Илиџи

10.08.2023. 10:23
0
ИЗВОР: katera.news

Седамнаести сабор српског изворног народног стваралаштва под слоганом „Село моје мило од рођења“ одржаће се од 28. августа до 3. септембра 2023. године у Војковићима у Источној Илиџи.

Богат културно-умјетнички програм доноси нам традицију предака, представљену кроз наодне пјесме, игре, гусле.

Према програму, 29. августа у 18.00 часова у ресторану Кула, протојереј Милорад Голијан, као врстан говорник и познавалац теологије, психологије и филозофије, говориће на тему "Бог је љубав".

У склопу овог сабора, 30. августа ће у Трнову бити одржано Саборско вече на којем ће наступити три културно-умјетничка друштва, пјевачко друштво, два гуслара, пјевач Саво Радовић те "Гоци бенд".

Саборско вече ће почети молитвом у Цркви Светог Георгија у 15.00 часова, након чега ће да услиједи смотра културно-умјетничких друштава и дефиле.

Наступ културно-умјетничких друштава почеће у 16.30 часова, а публици у Трнову представиће се Културно умјетничко друштво “Јахорина” из Трнова, Културно умјетничко друштво “Загорје” из Калиновика, СКУД “Војковићи”, Пјевачко друштво “Плави невени” из Фоче, те народни гуслари Радомир Паповић и Момир Секуловић.

Након тога ће услиједити народно весеље уз "Гоци бенд" и Саву Радовића.

У четвртак, 31. августа у порти Храма Светог Василија Острошког на Вељинама биће уприличена смотра младих гуслара и здравичара.

Смотра је планирана у 19.00 часова.

Другог септембра у 14.00 часова у Културном центру Источно Сарајево биће уприличени сценски прикази обичаја,, а посљедњег дана, 3. септембра, посјетиоце очекује сабор изворно пјевање у Војковићима.

У 10.30 часова кренуће дефиле од школе до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну.

Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници.

По завршетку програма, биће одржано народно весеље на којем ће наступити "Гоци бенд" и Миљан Миљанић.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 21m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 31m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 3m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 22m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 25m
    0