Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva od 28. avgusta u Istočnoj Ilidži

10.08.2023. 10:23
0
IZVOR: katera.news

Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“ održaće se od 28. avgusta do 3. septembra 2023. godine u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Bogat kulturno-umjetnički program donosi nam tradiciju predaka, predstavljenu kroz naodne pjesme, igre, gusle.

Prema programu, 29. avgusta u 18.00 časova u restoranu Kula, protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, govoriće na temu "Bog je ljubav".

U sklopu ovog sabora, 30. avgusta će u Trnovu biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti tri kulturno-umjetnička društva, pjevačko društvo, dva guslara, pjevač Savo Radović te "Goci bend".

Saborsko veče će početi molitvom u Crkvi Svetog Georgija u 15.00 časova, nakon čega će da uslijedi smotra kulturno-umjetničkih društava i defile.

Nastup kulturno-umjetničkih društava počeće u 16.30 časova, a publici u Trnovu predstaviće se Kulturno umjetničko društvo “Jahorina” iz Trnova, Kulturno umjetničko društvo “Zagorje” iz Kalinovika, SKUD “Vojkovići”, Pjevačko društvo “Plavi neveni” iz Foče, te narodni guslari Radomir Papović i Momir Sekulović.

Nakon toga će uslijediti narodno veselje uz "Goci bend" i Savu Radovića.

U četvrtak, 31. avgusta u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama biće upriličena smotra mladih guslara i zdravičara.

Smotra je planirana u 19.00 časova.

Drugog septembra u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biće upriličeni scenski prikazi običaja,, a posljednjeg dana, 3. septembra, posjetioce očekuje sabor izvorno pjevanje u Vojkovićima.

U 10.30 časova krenuće defile od škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu.

Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici.

Po završetku programa, biće održano narodno veselje na kojem će nastupiti "Goci bend" i Miljan Miljanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 27m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 26m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 2m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 23m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 6m
    9