Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva od 28. avgusta u Istočnoj Ilidži

10.08.2023. 10:23
0
IZVOR: katera.news

Sedamnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“ održaće se od 28. avgusta do 3. septembra 2023. godine u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Bogat kulturno-umjetnički program donosi nam tradiciju predaka, predstavljenu kroz naodne pjesme, igre, gusle.

Prema programu, 29. avgusta u 18.00 časova u restoranu Kula, protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, govoriće na temu "Bog je ljubav".

U sklopu ovog sabora, 30. avgusta će u Trnovu biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti tri kulturno-umjetnička društva, pjevačko društvo, dva guslara, pjevač Savo Radović te "Goci bend".

Saborsko veče će početi molitvom u Crkvi Svetog Georgija u 15.00 časova, nakon čega će da uslijedi smotra kulturno-umjetničkih društava i defile.

Nastup kulturno-umjetničkih društava počeće u 16.30 časova, a publici u Trnovu predstaviće se Kulturno umjetničko društvo “Jahorina” iz Trnova, Kulturno umjetničko društvo “Zagorje” iz Kalinovika, SKUD “Vojkovići”, Pjevačko društvo “Plavi neveni” iz Foče, te narodni guslari Radomir Papović i Momir Sekulović.

Nakon toga će uslijediti narodno veselje uz "Goci bend" i Savu Radovića.

U četvrtak, 31. avgusta u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama biće upriličena smotra mladih guslara i zdravičara.

Smotra je planirana u 19.00 časova.

Drugog septembra u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biće upriličeni scenski prikazi običaja,, a posljednjeg dana, 3. septembra, posjetioce očekuje sabor izvorno pjevanje u Vojkovićima.

U 10.30 časova krenuće defile od škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu.

Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici.

Po završetku programa, biće održano narodno veselje na kojem će nastupiti "Goci bend" i Miljan Miljanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
Konferencija beba - Najljepši i najveseliji događaj u Istočnoj Ilidži Konferencija beba - Najljepši i najveseliji događaj u Istočnoj Ilidži
Ekipa "Kafe Domino Pale" pobjednik turnira „Boško Vujadin“ u Kasindolu Ekipa "Kafe Domino Pale" pobjednik turnira „Boško Vujadin“ u Kasindolu
Najčitanije
  • Grad Katera u Bosni
    1h 51m
    0
  • Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku
    3h 18m
    0
  • Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
    4h 4m
    6
  • Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
    1h 37m
    0
  • Tri simptoma zapušenih krvnih sudova koji mogu izazvati infarkt
    17h 26m
    0