Шеховац: „Борба у спорту за равноправност је константна, али је и спора“

23.11.2022. 11:32
0
ИЗВОР: katera.news

Иако не постоји подјела на мушки и женски спорт, у већини случајева, женски клубови мање су признати од мушких, како у свијету тако и у нашој локалној заједници.

Ове седмице, Катерина саговорница је жена, чланица ОКК „Игман Источна Илиџа“  Маријана Шеховац.

ОКК „Игман Источна Илиџа“ је најмасовнији клуб на овим просторима који броји преко 200 чланова, и такмичи се са 10 мушких и женских селекција.

Како је то бити члан женског колектива и због чега је завољела баш кошарку, Маријана је открила у пријатном разговору за наш портал.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Спортски пут наше саговорнице био је очекиван јер потиче из спортске породице. Она је прошла многе спортове, али играти кошарку за њу, било је најљепше.

- Од малих ногу сам укључена у спортске активности. Мој први избор била је одбојка, па затим борилачки спортови, чак сам ишла и на плес. Кошарку сам, ипак, одабрала као мог животног сапутника – рекла је Шеховац, коментаришући како је њен отац главни „кривац“ што данас активно игра овај прелијепи спорт.

Маријана поред играчке, успјешно гради и тренерску каријеру у истоименом клубу за који и игра.

- Расла сам у „Игману“ и развијала се у играчком, а и психичком смилу све ове године. Без обзира на лични успјех и могућности да одем у иностранство, превагнула је жеља да останем овдје, у свом граду и „Игману“ – објаснила је Шеховац.

Држава у којој живимо не нуди најбоље спортске и финансије услове, зато Маријанина одлука да остане, има посебну тежину.

Поред спортских признања, Маријана је и магистар фармације, и доказ како спорт и наука могу да иду заједно, без одрицања.

На новинарско питање о томе каква је атмосфера у клубу као што је „Игман“, Шеховац има само ријечи хвале.

- Атмосфера у клубу је на завидном нивоу и то се највише огледа у задовољству које се види на лицу дјечака и дјевојчица након завршеног тренинга. У протеклом периоду нам се придружило доста нових чланова, тако да засигурно имамо најмасовнију школу кошарке на овим просторима – навела је она.

Млада тренерица, такође, наводи како су протекле три године играли у Премијер лиги БиХ, али како то обично бива, како каже, због финансијске ситуације и повреда играчица одлучили су да се такмиче у Првој лиги Републике Српске.

- Тренутно имамо високе амбиције у лиги. Сезона је тек почела, па је иза нас једна утакмица и наравно једна побједа – истакла је Маријана.

Она се осврнула и на жене у спорту и истакла како је борба за равноправност константна, али и спора.

- Данашњу равноправност жене највише траже путем друштвених мрежа, због већег домета публике. У спорту се неравноправност угледа у висини спонзорских уговора, па је тако најнижа плата мушких спортиста већа од највише плате за жене – рекла је она.

Она објашњава како је и медијско извјештавање о такмичењима и успјесима спортисткиња неупоредиво мање у односу на спортисте, како у нашем граду, тако и широм свијета.

И поред свега, Маријана објашњава како град Источно Сарајево има много успјешних спортиста, који су најбољи амбасадори овог града.

- Драго ми је што у посљедње вријеме можемо видјети како се, ипак, улаже у спорт у Источном Сарајеву, али сматрам да средства могу бити равноправније распоређена. Данас је велики проблем што се у спорт мијешају друге структуре, које, сматрам, не би смјеле – навела је Маријана, те истакла како је осјетила неправду и непоштовање за успјехе, те сходно томе много тога би промијенила уколико јој се укаже прилика.

Ова успјешна и свестрана кошаркашица поручила је како спортисти морају ићи у корак с временом , те како наводи, потребно се стално усавршавати  уколико желимо напредак.

- Бавите се спортом, не може да шкоди, спортисти су били и биће у моди – закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 10m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 24m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 31m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 1m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 19m
    0