Šehovac: „Borba u sportu za ravnopravnost je konstantna, ali je i spora“

23.11.2022. 11:32
0
IZVOR: katera.news

Iako ne postoji podjela na muški i ženski sport, u većini slučajeva, ženski klubovi manje su priznati od muških, kako u svijetu tako i u našoj lokalnoj zajednici.

Ove sedmice, Katerina sagovornica je žena, članica OKK „Igman Istočna Ilidža“  Marijana Šehovac.

OKK „Igman Istočna Ilidža“ je najmasovniji klub na ovim prostorima koji broji preko 200 članova, i takmiči se sa 10 muških i ženskih selekcija.

Kako je to biti član ženskog kolektiva i zbog čega je zavoljela baš košarku, Marijana je otkrila u prijatnom razgovoru za naš portal.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Sportski put naše sagovornice bio je očekivan jer potiče iz sportske porodice. Ona je prošla mnoge sportove, ali igrati košarku za nju, bilo je najljepše.

- Od malih nogu sam uključena u sportske aktivnosti. Moj prvi izbor bila je odbojka, pa zatim borilački sportovi, čak sam išla i na ples. Košarku sam, ipak, odabrala kao mog životnog saputnika – rekla je Šehovac, komentarišući kako je njen otac glavni „krivac“ što danas aktivno igra ovaj prelijepi sport.

Marijana pored igračke, uspješno gradi i trenersku karijeru u istoimenom klubu za koji i igra.

- Rasla sam u „Igmanu“ i razvijala se u igračkom, a i psihičkom smilu sve ove godine. Bez obzira na lični uspjeh i mogućnosti da odem u inostranstvo, prevagnula je želja da ostanem ovdje, u svom gradu i „Igmanu“ – objasnila je Šehovac.

Država u kojoj živimo ne nudi najbolje sportske i finansije uslove, zato Marijanina odluka da ostane, ima posebnu težinu.

Pored sportskih priznanja, Marijana je i magistar farmacije, i dokaz kako sport i nauka mogu da idu zajedno, bez odricanja.

Na novinarsko pitanje o tome kakva je atmosfera u klubu kao što je „Igman“, Šehovac ima samo riječi hvale.

- Atmosfera u klubu je na zavidnom nivou i to se najviše ogleda u zadovoljstvu koje se vidi na licu dječaka i djevojčica nakon završenog treninga. U proteklom periodu nam se pridružilo dosta novih članova, tako da zasigurno imamo najmasovniju školu košarke na ovim prostorima – navela je ona.

Mlada trenerica, takođe, navodi kako su protekle tri godine igrali u Premijer ligi BiH, ali kako to obično biva, kako kaže, zbog finansijske situacije i povreda igračica odlučili su da se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske.

- Trenutno imamo visoke ambicije u ligi. Sezona je tek počela, pa je iza nas jedna utakmica i naravno jedna pobjeda – istakla je Marijana.

Ona se osvrnula i na žene u sportu i istakla kako je borba za ravnopravnost konstantna, ali i spora.

- Današnju ravnopravnost žene najviše traže putem društvenih mreža, zbog većeg dometa publike. U sportu se neravnopravnost ugleda u visini sponzorskih ugovora, pa je tako najniža plata muških sportista veća od najviše plate za žene – rekla je ona.

Ona objašnjava kako je i medijsko izvještavanje o takmičenjima i uspjesima sportistkinja neuporedivo manje u odnosu na sportiste, kako u našem gradu, tako i širom svijeta.

I pored svega, Marijana objašnjava kako grad Istočno Sarajevo ima mnogo uspješnih sportista, koji su najbolji ambasadori ovog grada.

- Drago mi je što u posljednje vrijeme možemo vidjeti kako se, ipak, ulaže u sport u Istočnom Sarajevu, ali smatram da sredstva mogu biti ravnopravnije raspoređena. Danas je veliki problem što se u sport miješaju druge strukture, koje, smatram, ne bi smjele – navela je Marijana, te istakla kako je osjetila nepravdu i nepoštovanje za uspjehe, te shodno tome mnogo toga bi promijenila ukoliko joj se ukaže prilika.

Ova uspješna i svestrana košarkašica poručila je kako sportisti moraju ići u korak s vremenom , te kako navodi, potrebno se stalno usavršavati  ukoliko želimo napredak.

- Bavite se sportom, ne može da škodi, sportisti su bili i biće u modi – zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO) Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO)
Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 38m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 37m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 13m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 34m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 17m
    9