Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву

27.05.2023. 19:33
1
ИЗВОР: kurir.rs

Прича о једном српском селу у којем се вијековима проноси прича о једном проклетству које се, како многи сматрају, прије деценију и обистинило.

Када се из 700 кућа у селу Топола код Јагодине на Косовски бој појавила само седморица мушкараца цар Лазар их је проклео да никада у селу не буде више од седам кућа.

- Ми смо били под Вуком Бранковићем. Он је одвео одавде много људи у бој на Косово, тако да су се на кнежев позив одазвала само седморица коњаника. Када је кнез Лазар то сазнао, рекао је - “нека толико кућа и остане у селу”.

Овако је говорио сада покојни Миленко Андрејић, чије ријечи преноси шачица људи који је остала у овом „уклетом” селу. Клетва се, кажу, обистинила 2010. године, од када је „живо” само седам домова. Чак и ако се неко досели, друга кућа се затвори. И тако тавори Топола, удаљена само 17 километара од Јагодине на путу ка Рековац.

Тачно 700 година пошто је изрекао клетву, у селу затичемо бројне напуштене куће обрасле у траву, загушене вишегодишњим пузавицама, разбијених прозора, закључане зарђалим катанцима, сабласне чак и усред дана.

Има нешто у тој клетви. Сеоско предање преноси се с кољена на кољено и готово да нема човјека који не вјерује у клетву кнеза Лазара, изречену 27. јуна 1389. године, уочи Видовдана и боја на Косову.

- Неки вјерују да се његова клетва, односно позив и пријетња, обистинила баш зато што су казани уочи великог православног празника Видовдана – каже Славко Обрадовић, некадашњи замјеник предсједника МЗ Медојевац и Топола.

Он додаје да ово село никада није имало аутобуску линију, школу, продавницу, кафану. Нема ни мјесну канцеларију, већ само представника који гласа у сусједном Медојевцу. Иако је шездесетих година прошлог вијека било више ђака него у суседном Медојевцу, село није имало школу. Славко каже да је најбројнија била породица Андрејић. Седморо браће имало је 45 потомака, а сада су остала само три.

Горан Вукадиновић, бивши предсједник, сада члан мјесне заједнице, још више вјерује у предање. Он каже да су стари причали да је Топола некада имала 10 километара у пречнику и 700 домаћинстава.

- Село је било толико велико да је мачка без проблема, прелазећи с крова на кров, могла да обиђе цијело село - каже Вукадиновић.

Дуго нису имали ни пут. Миленко Андрејић причао је да је „делегат у комуни” седамдесетих година прошлог вијека изборио да из мајдана добију 2.000 кубика камена за пут.

- Причао ми је да су га ручно развлачала чак и дјеца са родитељима – прича Вукадиновић.

За клетву је чула и Верица Аврамовић (61) која у посљедњој кући у селу, на врху бријега, живи са супругом Градомиром и свекрвом Добрилом (88). Она каже да нечега сигурно има, јер су се затрле многе куће.И док он сумња у предање, мјештани околних села вјерују у њега. Један од њих је Никола Лукић из Медојевца кога смо срели у Тополи.

- Чуо сам да их је цар Лазар проклео да колико их је дошло у бој, толико породица и да их остане у селу. Тако и јесте. То знају сви из околних села – рекао нам је Лукић. И Ненад Петровић из Драгошевца вјерује у предање. Он каже да не зна да ли се оно баш обистинило, али зна да у селу има мало људи. Да ли због клетве или лоших животних услова, овдје живи 15 људи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 28.05.2023. 07:57
    Drhtala je Lazareva ruka,od pogleda Milosa i Vuka.Dok zdravicu besjedese svoju celnicima u kosovskom boju.Rece da ce pehar dati za koga zbore da ce ga izdati!A kad pruzi vino Obilicu,Milos baci pehar Brankovicu i ljutito car Lazaru rece,ako bude zivih sjutra vece,vidjece se koje izdajica!?... Brani cara motika i kuka ranjen Lazar prokle zeta Vuka.
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    12h 17m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 36m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 3m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 43m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    10h 24m
    0