Село Кумане на падинама Требевића добило водовод

06.09.2019. 19:01
0
ИЗВОР: СРНА

Село Кумане на падинама Требевића добило је водовод, а завршетак радова данас су озваничили начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и директор "Водовода и канализације" Источно Сарајево Јован Катић.
Према Катићевим ријечима, водовод је изграђен на позив и молбу мјештана Кумана да се ријеши њихов дугогодишњи проблем са водоснабдијевањем. 

-Укупна инвестиција коштала је око 40.000 КМ, а радови су се састојали од изградње три каптажна захвата, монтаже једног резервоара, те цјевовода дугог 650 метара - рекао је Катић новинарима. 

Он је додао да је преостало да се заврше радови на пумпној станици која ће повезати двије каптаже са резервоаром, чиме ће цјелокупан систем бити увезан. 

Ћосић је истакао да људи који воде поријекло из Кумана својим радом и ангажманом значајно доприносе Источном Новом Сарајеву и да општина и локална предузећа имају обавезу да им помогну. 

-Заједно са општинама Источни Стари Град и Пале помогли смо изградњу водовода - прецизирао је Ћосић. 

Он је најавио да ће општина Источно Ново Сарајево помоћи изградњу пута од Кумана до Петровића. 

-Не могу обећати да ће бити асфалтирано, али ћемо довести до нивоа да возила могу пролазити макадамском саобраћајницом - рекао је Ћосић. 

С обзиром да у овом селу током зиме нико не живи, али Кумане оживи љети, када људи поријеклом из овог села долазе како би се бавили пољопривредом и пчеларством, Ћосић је нагласио да се изградња инфраструктуре у овим крајевима дугорочно враћа. 

Он је увјерен да ће вововод, а ускоро и пут допринијети оживљавању Кумана, села које административно припада општини Источни Стари Град, имања су углавном на подручју општине Пале, а људи из овог села живе у Источном Новом Сарајеву. 

Недељко Ждрале истиче да изградња водовода до Кумана значи много за ово село и његове мјештане. 

-Доносили смо воду са два извора као и наши стари - навео је Ждрале и додао да ће сада бити много лакше свима који желе да бораве у селу и баве се неком дјелатношћу. 

Његов старији презимењак Бранко, који је пензионер и живи у Источном Новом Сарајеву, задовољан је што је дошао тренутак да Кумане добију текућу воду. 

Наводећи да се до села Кумане из Источног Новог Сарајева стиже околним путем дугим 20 километара, Бранко је додао да је село исто толико удаљено од Пала. 

-Изградњом новог пута до Источног Новог Сарајева та удаљеност би износила 10 километара - објаснио је Бранко Ждрале.

Коментари 0
Повезане вијести
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла
Ћосић: Торањ у бојама заставе Српске није провокација Ћосић: Торањ у бојама заставе Српске није провокација
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    8h 20m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    8h 52m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    9h 1m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    12h 8m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    4h 3m
    0