Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића

18.01.2024. 18:17
6
ИЗВОР: katera.news

На редакцију нашег портала пристигли су многи текстови о злочинима из периода Другог свјетског рата, а сви над српским народом Сарајевско-романијске регије. Такав један злочиначки чин десио се на данашњи дан, Крстовдан, над породицом Драгаш, која је тада била, а и дан данас је, настањена на Требевићу.

У знак сјећања, да се не заборави, преносимо вам један такав текст у цјелини.

Да се не заборави

„На Крстовдан 1942. године, усташе су на падинама Требевића, тачније Лијешћа-Драгаша кућа, скретање ка врху Требевића, звјерски мучили и убили Рајка Драгаша и његових шесторо дјеце: Милку (17 год), Неђу (15 год), Срету (8 год), Раду (6 год) Крсту (4 год) и Љиљу (3 год).

Једина преживјела је кћерка Анђа, беба у колијевци, на коју су испаљена два метка,од чега ју је један погодио. Све се то догодило раним јутром док је мајка Стака била у Сарајеву, гдје је носила млијеко да прехрани породицу.

Отац Рајко и најстарији син Неђо су убијени пред вратима куће, а крвави пир се наставио у кући над осталом дјецом. По повратку из града Стака је нашла најстарију кћерку Милку на издисају, која је успјела рећи да су злочин урадиле усташе, њихове комшије муслимани.Сви настрадали су сахрањени у заједничкој гробници у селу Довлићи.

Анђа, једино преживјело дијете, одгојена је у селу Међуше, а умрла је 2006. године у Данској.

Иако се знало ко су извршиоци, нико није одговарао пред законом. Један од починилаца је послије рата радио као шумар и често је слободно пролазио поред куће Драгаша.“

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Предатор 11.02.2024. 23:32
    А ове наше девојке се данас масовно удају за потомке тих злочинаца и одричу се православља. Негде смо оманули
  • Generic placeholder image
    Васо 18.01.2024. 19:43
    Смиреност, прво ви комунисти, признајете своје злочине, када већ имате документовану историју. Покажите гдје су гробнице побијених Срба у миру након тзв ослобођења. Да се гробови опоје и подигну крстви. Онда се може прићи помирењу, нема помирења без истине. Наводно кајање није довољно. Истину на виђело.
  • Generic placeholder image
    Još Smireniji 18.01.2023. 21:03
    Re Smirenost: Vidimo da si ti pravi istoričar. Sve dokaze možeš da iskopaš i nađeš u minuti i da nam ih predočiš (nama neukima). Pretpostavljamo da si pročitao milion istorijskih knjiga :-) pa znaš SVE prave ISTINE.
    Jedna je istina: porodica je ubijena na najgori mogući način - to je suština priče. Jednostavno, da se ne zaboravi šta su potomci današnjih komšija radile srbima i to u svete dane!
    Jesi li toliko siguran u to što čitaš (u te istorijske knjige), da bi smio da založiš svoju glavu na panj za tu ISTINU za koju se zalažeš, i koju svi vidimo da znaš??? Ali pazi, daješ svoj život jer 1000% znaš pravu istinu....smiješ li to uraditi? Ne mlati po portalima kako se razumiješ, nego čitaj i uči od pravih srbendi hahaha :-)
  • Generic placeholder image
    Re: Smirenost 18.01.2023. 20:24
    Koju istoriju da čitamo?
    Zvaničnu, koju su komunisti pisali?
    Neku drugu, koju? Da glumimo istraživače ili da čitamo i učimo kompartijsku istoriju. Ja da znam, druge nema. Reci nam ako ima, u kom udžbeniku!
    Daj prijedlog.
    Pobili ste pola miliona Srba, pa bi sada pomirenje.
  • Generic placeholder image
    Smirenost 18.01.2023. 18:57
    Procitaj istoriju. Znaci 7500 četnika je 1944 i 1945 prešlo u partizane. To je bio ideološki rat komunizma i monarhizma. Mnogi su od kralja ostali iznevjereni jer je pobjegao. Draža je prije svega bio obavještajac kao i Tito. Jedan je 1941 radio za Engleze a drugi taj Tito je radio za Ruse. Pa onda prešao na Drazino mjesto. Mržnju bezveze rasipaš jel u tom ratu su Ustaše zločinci. A ruku na srce Cetnici su sa njima podosta sarađivali. Jel želiš i zato podatke? Ne zavadjaj Srbe sa Srbima. Samo nas je 7000 miliona na ovim prostorima a to ti je pola Moskve ili Londona. Pamet u glavu. Ja sam Srbin. Srbenda, ali se sa tvojom mržnjom prema našem narodu ne slažem. Nije ti ovo 1941.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 18.01.2022. 21:13
    Jedno od stotina hiljada svjedočanstava o najčudovišnijim zločinima nad našim narodom od strane islamista ali i izdaje srpskih izroda brozovih sluga. Ne zaboravimo da su srpski izrodi ginuli da bi doveli na vlast one što su klali pa promijenili kapu, pa opet nastavili da kolju. Kao i današnji izdajnici to su srpski izrodi činili svjesno i za mizerne pare, a ne iz zablude, naivnosti i neznanja.
Повезане вијести
Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО) Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
Сјећање на убијене цивиле у селу Пресјеница Сјећање на убијене цивиле у селу Пресјеница
Легенда о Милуну Мимићу Легенда о Милуну Мимићу
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 12m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 11m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 47m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 8m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 51m
    9