Шеранић о високој стопи смртности од ковида у Српској

04.01.2022. 08:45
4
ИЗВОР: Srpska.info

Од почетка епидемије ковид је у Српској однио више од 5.500 живота, а короном је, до сада, заражено више од 94.000 људи, подаци су Института за јавно здравство РС.

То значи да је преминуло 5,8 одсто од укупног броја оних код којих је потврђен SARS-CoV-2.

По смртности од ковида Босна и Херцеговина је оцијењена међу најгорима у Европи и свијету, а у овом погледу ситуација је лошија у Српској него у ФБиХ. У ФБиХ је, наиме, корона до сада потврђена код нешто више од 188.000 људи, а преминуло је њих око 7.500 или четири одсто инфицираних.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић каже да је, кад је ријеч о томе да смо означени као земља са једном од највиших стопа смртности од ковида у Европи, објашњење врло једноставно.

– Земље с мањом стопом вакцинације имају већи број преминулих. Ако се не будемо вакцинисали, оваква ситуација са смртношћу пратиће нас и убудуће. Код нас је првом дозом вакцинисано око 40 одсто, док је обје дозе примила трећина становништва – каже за Српскаинфо министар Шеранић.

Кад је ријеч о морталитету од ковида у Републици С,рпској како истиче, око 70 одсто преминулих имало је неко кардиоваскуларно обољење, 30 одсто дијабетес, проблем гојазности 10 одсто.

– Највећи број људи који су умрли био је старији од 70 година, а слиједи група старијих од 80 година. По томе се ништа не разликујемо од других земаља – истиче Шеранић.

У болницама у Српској за  Српскаинфо су потврдили да су у највећем ризику од смртног исхода пацијенти старије животне доби, они с већим бројем коморбидитета, неадекватно лијечени и неблаговремено упућени у болницу, уз напомену да превентивно можемо дјеловати само потпуном вакцинацијом.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Analiticar 07.01.2022. 17:48
    Rjesavaju se penzionera. Ko bi taj balast izdrzavao?
  • Generic placeholder image
    Ma 05.01.2022. 00:08
    Sikter junace, nemas ti veze sa zivotom
  • Generic placeholder image
    Ma ja 05.01.2022. 00:07
    Pa normalno kad narod nelijece doktori nego budale i ubijate ljude kisikom, vi cete 9 jorgana morati pojesti kad budete umirali
  • Generic placeholder image
    Pero 04.01.2022. 13:40
    Kako ovaj opravda sve, ma savršen si ti si bezgrešan.
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 27m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 41m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 31m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 56m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 29m
    0