Шеранић објаснио шта значи када у дану имамо мање позитивних узорака

03.04.2020. 10:39
0
ИЗВОР: Srna

Број новозаражених вирусом корона у Републици Српској, који се саопшти сваки дан, тренутно не значи много епидемиолошки, у смислу да може да се каже да смо нешто оптимистичнији или нисмо, јер оне су резултат узорака са терена, истиче министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Како објашњава, још смо у фази епидемије, а и даље ће се пратити резултати.

– Али оно што је свакако добро јесте да кад урадимо ове узорке, као што је био и данашњи случај, када имамо мање позитивних случајева, то значи да су контакти лица која су била позитивна негативни и да треба да их на одређени начин и даље испратимо – каже Шеранић.

Институт за јавно здравство, додаје, ради анализу свих узорака који долазе са терена, док у УКЦ Републике Српске раде анализу свих оних који су из те установе и чекају хоспитализацију, имају симптоме, те један дио људи из популације, прије свега из Бањалуке.

– Тако да када имамо резултате УКЦ уобичајено је број лица која су позитивна и већи, што је и за очекивати, с обзиром на то да се ради о особама које већ имају симптоме на корона вирус. Када ради Институт, ради се циљано о контактима који се налазе у популацији и позитивна су на корона вирус. Дакле, бројке које имамо дирекно су везане за структуру самог узорка који узимамо на терену – објашњава министар.

 

По тренутној стуктури, у Републици Српској од укупно 274 потврђених случајева вируса корона, више мушкараца – 150, а жена је 124 потврђена случаја.

По старосној структури, предњаче особе од 30 до 65 година старости којих има 182. Млађих од 15 година имамо тренутно осам, између 15 и 30 година имамо 48 особа.

– Добро је да имамо што мање лица старијих од 65 година, а њих је тренутно до 74 године старости 21, а од 75 година и старијих је 15 укупно. Што се год будемо више држали препорука и физичке дистанце и онемогућавања да нам вирус зарази особе старије од 65 година имаћемо бољу слику и бољу контролу у смислу лица која могу да изгубе живот због овог обољења. И даље је оно што се тражи од грађана да поштују препоруке, а морам рећи да смо узорни у томе и треба само тако да наставимо – поручује Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 7m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 53m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 8m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 44m
    0