Шеранић: Ограничити ширење вируса у заједници, затварање граница сада није ефикасно

24.06.2020. 23:16
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је вечерас да није прошао први талас епидемије вируса корона који је још присутан у заједници, те да је сада важно ограничи његово ширење.

Шеранић сматра да затварање граница неће имати смисла у овој фази епидемије, јер је вирус ту, те да то није начин ефикасне одбране.

- Не знам колико су сада сврсисходни начини на које се поједине државе боре против епидемије овог вируса, путем затварања граница, уколико постоји ширење вируса унутар заједнице - рекао је Шеранић за РТРС.

Он сматра да је потребно пратити појединачне случајеве локалних заједница и понашати се у складу са тим.

- Локалне заједнице, уз процјену домова здравља и Института за јавно здравство Српске, пратећи начин заражавања људи, треба да предузимају одређене мјере -  навео је Шеранић.

Он је напоменуо да су мјере које се доносе базиране на релевантним подацима гдје се најчешће дешавају случајеви заразе, те да ће и одлука о доношењу ширих мјера зависити од процјене ситуације.

- Вирус корона не можемо излијечити и он ће увијек бити код нас у заједници, те ће се и у наредном периоду дешавати већи или мањи број заражених, у зависности од тога какве се мјере унутар средине буду примјењивале - појаснио је Шеранић.

Он је додао да, уколико се буду примјењивале рестриктивне мјере, дешаваће се да број заражених буде мањи, а ако се појединци буду понашали неодговорно, тај број ће бити већи.

Према његовим ријечима, први талас епидемије биће завршен када не буде новозаражених лица, што ће се врло тешко остварити уколико се појединци не буду придржавали мјера против ширења вируса.

Шеранић је навео да је данас, у односу на период када се епидемија појавила на овим просторима, познато на који начин се вирус корона може лијечити, у смислу примјене коктела лијекова који су се показали као добри.

- У претходном периоду смо сазнали како вирус дјелује на различите циљне групе, те ко најчешће пролази без, а ко са симптомима, као и како се дешава развој болести у одређеној популацији, а познато је како се преноси и које су мјере превенције ширења вируса - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да и даље постоји низ непознаница у вези са овим вирусом, те да их је потребно открити у наредном периоду научним и истраживачким радом.

- Једна од тих непознаница јесте и какав се имунитет развија код људи који су преболовали вирус - рекао је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 51m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 46m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 57m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 12m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 5m
    0