Шеранић: Препоручљиво је трудницама и дојиљама да се вакцинишу

12.11.2021. 14:34
5
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањалуци да труднице и дојиље треба да се вакцинишу против вируса корона и да студије јасно говоре да је вакцинација ових категорија безбједна.

Приликом посјете здравственој установи специјализованој за медицински потпомогнуту оплодњу "Медико ес", Шеранић је навео да и гинеколози препоручују вакцинацију и да треба скинути синтагму да се у трудноћи не вакцинише.

- Дојиљама се, такође, препоручује да се вакцинишу. На почетку саме пандемије је било различитих мишљења, али сада имамо студије које јасно говоре да је вакцинација трудница безбједна и потребна - рекао је Шеранић новинарима.

Шеранић је подсјетио да је посљедњих мјесеци широм свијета, а нажалост и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, било неколико случајева породиља обољелих од ковида са смртним исходом.

- Ово је сада "епидемија невакцинисаних". Та лица завршавају у нашим здравственим установа са тежим клиничким сликама и њихово лијечење је знатно дуже. Деси се да и вакцинисана лица заврше у болници, али процес њиховог опоравка је далеко бржи - истакао је Шеранић.

Говорећи о раду "Медико еса" поводом Европске недјеље борбе против стерилитета, Шеранић је нагласио да ова клиника остварује одличне резултате, те да је Република Српска посљедњих година доста напредовала у овом сегменту.

- Ту мислим и на легислативни оквир. Познато је да је први пут донесен закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи што је дало оквир и указало на правац којим треба да се иде. На бази тог закона Влада је донијела стратегију унапређење сексуалног и репродуктивног здравља које има своје сегменте који се тичу ове проблематике - подсјетио је Шеранић.

Искорак је, тврди Шеранић, начинио и Фонд здравственог осигурања, који финансира три покушаја вантјелесне оплодње, те локалне заједнице, које такође помажу паровима који желе потомство, а боре се са стерилитетом.

Шеранић је истакао да Фонд годишње финансира од 620 до 630 покушаја вантјелесне оплодње.

- Расте број потврђених клиничких трудноћа, које су везане за ову клинику, а који достиже до 50 одсто, што говори да је сваки други покушај успјешан. То је сјајан резултат - навео је Шеранић.

Медицински директор "Медико еса" Весна Чулић подсјетила је да се ова здравствена установа првенствено бави лијечењем стерилитета и да је у систему здравства Републике Српске ово водећа установа у лијечењу неплодности.

- Откако сарађујемо са Фондом здравства можемо се похвалити да имамо више од 1.600 беба, те да водимо рачуна о свим методама које помажу да дођемо до резултата - рекла је Чулићева. 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Logično 14.11.2021. 11:42
    Vakcine su civilizacijsko dostignuće i vakcinacija je najbolje rješenje za ovu pandemiju. Mnoge bolesti su zauvjek iskorjenjene zahvaljujući vakcinaciji.
    Zanimljiv podatak je da je prva uspješna vakcinacija protiv velikih boginja obavljena u Engleskoj 1796. godine a da kod nas, 225 godina kasnije, postoje pametnjakovići koji osporavaju medicinsku nauku.
  • Generic placeholder image
    Kovid kovidni 13.11.2021. 20:29
    Tebe Šeraniću treba tući maljem u glavu, dugo i precizno sve dok ne priznaš ko te plaća i koliko, da ovoliko lažeš narod o vakcini a 83% vakcinisanih ti leži u bolnicama. Sestru svoju, majku, ženu i djecu vakciniši, ako imaš naravno, ako nemaš sebi ih sve zaprcaj u šupak.
  • Generic placeholder image
    Mirce 12.11.2021. 19:16
    "Pametni, obrazovani, doktori, akademci" NECE da se vakcinisu, nego MORAJU ovi neuki da vade statistike!
  • Generic placeholder image
    Ma 12.11.2021. 15:21
    Ma otkud mu pravo da se pojavljuje u medijima i da on nekog savjetuje i teske lazi iznosi, a umiru ti jadan vakcinisani, sta je sa kisikom, valja li sad, bio si se usutio i opet si poceo da pricas, legla kuja pod ambar, jel???
  • Generic placeholder image
    katarina 12.11.2021. 14:59
    Ja bas i ne bih pristala, ni da sam trudnica ni dojilja, samim tim kao da se vakcinisu bebe i to nerodjene, sama pomisao na to mi je uzasna, radije pijem suplemente za jaci imuni sistem reishi kapsule, vitamine i malo vise discipline...
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 7m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 25m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 52m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 1m
    0