Šeranić: Preporučljivo je trudnicama i dojiljama da se vakcinišu

12.11.2021. 14:34
5
IZVOR: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da trudnice i dojilje treba da se vakcinišu protiv virusa korona i da studije jasno govore da je vakcinacija ovih kategorija bezbjedna.

Prilikom posjete zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za medicinski potpomognutu oplodnju "Mediko es", Šeranić je naveo da i ginekolozi preporučuju vakcinaciju i da treba skinuti sintagmu da se u trudnoći ne vakciniše.

- Dojiljama se, takođe, preporučuje da se vakcinišu. Na početku same pandemije je bilo različitih mišljenja, ali sada imamo studije koje jasno govore da je vakcinacija trudnica bezbjedna i potrebna - rekao je Šeranić novinarima.

Šeranić je podsjetio da je posljednjih mjeseci širom svijeta, a nažalost i u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, bilo nekoliko slučajeva porodilja oboljelih od kovida sa smrtnim ishodom.

- Ovo je sada "epidemija nevakcinisanih". Ta lica završavaju u našim zdravstvenim ustanova sa težim kliničkim slikama i njihovo liječenje je znatno duže. Desi se da i vakcinisana lica završe u bolnici, ali proces njihovog oporavka je daleko brži - istakao je Šeranić.

Govoreći o radu "Mediko esa" povodom Evropske nedjelje borbe protiv steriliteta, Šeranić je naglasio da ova klinika ostvaruje odlične rezultate, te da je Republika Srpska posljednjih godina dosta napredovala u ovom segmentu.

- Tu mislim i na legislativni okvir. Poznato je da je prvi put donesen zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji što je dalo okvir i ukazalo na pravac kojim treba da se ide. Na bazi tog zakona Vlada je donijela strategiju unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje ima svoje segmente koji se tiču ove problematike - podsjetio je Šeranić.

Iskorak je, tvrdi Šeranić, načinio i Fond zdravstvenog osiguranja, koji finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, te lokalne zajednice, koje takođe pomažu parovima koji žele potomstvo, a bore se sa sterilitetom.

Šeranić je istakao da Fond godišnje finansira od 620 do 630 pokušaja vantjelesne oplodnje.

- Raste broj potvrđenih kliničkih trudnoća, koje su vezane za ovu kliniku, a koji dostiže do 50 odsto, što govori da je svaki drugi pokušaj uspješan. To je sjajan rezultat - naveo je Šeranić.

Medicinski direktor "Mediko esa" Vesna Čulić podsjetila je da se ova zdravstvena ustanova prvenstveno bavi liječenjem steriliteta i da je u sistemu zdravstva Republike Srpske ovo vodeća ustanova u liječenju neplodnosti.

- Otkako sarađujemo sa Fondom zdravstva možemo se pohvaliti da imamo više od 1.600 beba, te da vodimo računa o svim metodama koje pomažu da dođemo do rezultata - rekla je Čulićeva. 

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Logično 14.11.2021. 11:42
  Vakcine su civilizacijsko dostignuće i vakcinacija je najbolje rješenje za ovu pandemiju. Mnoge bolesti su zauvjek iskorjenjene zahvaljujući vakcinaciji.
  Zanimljiv podatak je da je prva uspješna vakcinacija protiv velikih boginja obavljena u Engleskoj 1796. godine a da kod nas, 225 godina kasnije, postoje pametnjakovići koji osporavaju medicinsku nauku.
 • Generic placeholder image
  Kovid kovidni 13.11.2021. 20:29
  Tebe Šeraniću treba tući maljem u glavu, dugo i precizno sve dok ne priznaš ko te plaća i koliko, da ovoliko lažeš narod o vakcini a 83% vakcinisanih ti leži u bolnicama. Sestru svoju, majku, ženu i djecu vakciniši, ako imaš naravno, ako nemaš sebi ih sve zaprcaj u šupak.
 • Generic placeholder image
  Mirce 12.11.2021. 19:16
  "Pametni, obrazovani, doktori, akademci" NECE da se vakcinisu, nego MORAJU ovi neuki da vade statistike!
 • Generic placeholder image
  Ma 12.11.2021. 15:21
  Ma otkud mu pravo da se pojavljuje u medijima i da on nekog savjetuje i teske lazi iznosi, a umiru ti jadan vakcinisani, sta je sa kisikom, valja li sad, bio si se usutio i opet si poceo da pricas, legla kuja pod ambar, jel???
 • Generic placeholder image
  katarina 12.11.2021. 14:59
  Ja bas i ne bih pristala, ni da sam trudnica ni dojilja, samim tim kao da se vakcinisu bebe i to nerodjene, sama pomisao na to mi je uzasna, radije pijem suplemente za jaci imuni sistem reishi kapsule, vitamine i malo vise discipline...
Povezane vijesti
Njemačka vratila BiH na listu visokorizičnih zemalja zbog virusa korona Njemačka vratila BiH na listu visokorizičnih zemalja zbog virusa korona
Krajem januara bi trebalo biti riješeno pitanje "kovid potvrda" u BiH Krajem januara bi trebalo biti riješeno pitanje "kovid potvrda" u BiH
Premijer Australije Đokoviću zaprijetio deportacijom Premijer Australije Đokoviću zaprijetio deportacijom
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  5h 10m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  11h 9m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  6h 46m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  16h 43m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  6h 25m
  8