Шеранић: Ускоро вакцинација млађих од 65 година с хроничним обољењима

29.03.2021. 10:52
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, казао је да је простор у бањалучком Велесајму опремљен за пријем пацијената, њихов преглед, вакцинацију и мјесто гдје ће се пратити након што приме вакцину.

- Према подацима којима располаже Институт за јавно здравство, наши грађани који су до сада примили вакцине у РС нису имали значајније нежељене реакције на вакцине - рекао је Шеранић.

Додао је да су у БиХ стигле количине Фајзер и Астра Зенека вакцина, те да очекују вакцине кинеског произвођача.

- Тиме ћемо, надам се, у току ове седмице позвати и лица млађа од 65 година која болују од хроничних обољења да се пријаве за вакцинацију, чиме завршавамо другу фазу вакцинације - казао је Шеранић.

Додао је да након тога долази трећа фаза када ће се за вакцинацију моћи пријавити сви радници који раде у јавним службама, прије свега просвјетни радници, као и полиција.

Навео да данас у хали Велесајма ради пет до седам пунктова, а да је могућност много већа, што ће омогућити да када се крене у масовну вакцинацију проточност буде добра.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је да вакцинација представља најбољи начин заштите становништва.

- Вакцина представља превентивно средство заштите која омогућава да заражене особе не развију тежу клиничку слику - рекао је Зељковић.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалука, казао је да је град Бањалука за процес вакцинације издвојио 300.000 КМ.

- Захвалан сам запосленима у Градској управи који овдје раде. Извршили смо прерасподјелу радне снаге, како не бисмо додатно издваји финансијска средства - казао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, новинарима.

Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука, рекла је да се за сада пријавило око 14.000 грађана старијих од 65 година.

Истакла је да је данас, али и у наредних неколико дана предвиђено да дневни проток грађана који се буду вакцинисали буде око 300.

- План је да уколико епидемиолошка ситуација то буде дозволила, да се у овом простору вакцинише до 1.000 грађана дневно - навела је Тодоровићева.

Живко Радишић, бивши члан Предсједништва РС, који је данас примио прву дозу вакцине против вируса корона, каже да је на вакцинацију дошао у пратњи супруге, те да вјерује у здравство и да није имао дилему да ли да прими вакцину.

- Очито је да је читав свијет суочен с новим болестима, тако да је захваљујући здравственим радницима, који су показали изузетну храброст, имамо овај спас за човјечанство. Овдје није борба за човјека појединачно, већ за цијело човјечанство - рекао је Радишић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ti 29.03.2021. 18:41
    Ja mislim da si ti iz snsd_a,pa tako blebeces,idi primite ponovo ako hoćete,bocku. Ja nikad se necu vakcinisati,nepada mi na pamet. Nikad,nikad i nikad.
  • Generic placeholder image
    Www 29.03.2021. 11:44
    Treba svi da prime vakcinu samo tako će se zaustaviti virus, moja porodica i ja smo primili u bgd, sve prošlo super, još jednom hvala Vucicu i Srbiji na takvoj ljubaznosti i organizaciji koju još nigdje nisam vidjela, svaka čast i respekt
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 42m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 52m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 43m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 46m
    0