Шеранић: Вакцине дјелују и на нове сојеве вируса корона

14.07.2021. 13:29
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањалуци да студије показују да вакцине против вируса корона које се примјењују у свијету и код нас добро дјелују на нове сојеве вируса.

- Зато и јесте препорука да се што брже вакцинишемо и заштитимо. Молим грађане да на вакцинацију гледају као на нешто што ће нам дати могућност да што прије живимо онако како смо живјели прије епидемије - рекао је Шеранић новинарима.

Шеранић је објаснио да вакцине припремају имуни систем организма за могућност заражавања неким од нових сојева вируса.

Коментаришући одлуке појединих европских земаља да уведу обавезу вакцинације, Шеранић је подсјетио да је она у Републици Српској добровољна и да сваки грађанин доноси своју одлуку о вакцинацији.

- Свака земља прилагођава своје одлуке. Оно што морамо да знамо је да је вакцина најбоље превентивно средство што се тиче заразних болести и да најбољу контролу епидемије имамо кроз могућност вакцинације - истакао је Шеранић.

Он је додао да процес вакцинације у Српској тече добро, те да се очекује да у наредној седмици почне ревакцијацију грађана другом дозом вакцине “Спутњик ве”.

- Очекујемо веће количине вакцина `Синофарм` које Република Српска директно набавља, док континуирано пристижу вакцине из механизма Ковакс и програма `ЕУ за здравље`/EU for health/ - додао је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 34m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 52m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 11m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 19m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 7m
    0