Шести дан протеста завршен мирно; Мања група ће провести ноћ испред општинске зграде

02.06.2023. 20:26
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Срби који шести дан протестују испред зграде у Звечану разишли су се за данас, али је остала мања група која ће ноћ провести испред општинске зграде у којој се и даље налазе припадници јединице РОСУ, коју напољу уз бодљикаву жицу "чувају" припадници КФОР.

Припадници КФОР данас су дозволили двојици професора да уђу у школски центар, који се налази у истом објекту гдје је и Општинска управа, како би преузели документацију ученика потребну за упис на факултете и више школе.

Предсједник Српске листе Горан Ракић поновио је захтјеве Срба, а прву групу чине повлачење косовске полиције са сјевера покрајине, ослобађање ухапшених Срба и забрана уласка нелегалних градоначелника у општинске објекте.

Друга група захтјева је формирање Заједнице српских општина и обустављање судских поступака против свих осумњичених Срба, укључујући и ухапшене током и због мирних протеста.

Испред зграде је остављен телевизор на којем окупљени Срби гледају меч тенисера Новака Ђоковића на туниру “Ролан Гарос”.

Иста ситуација је и у Лепосавићу и Зубином потоку гдје мјештани очекују да се из општинских објеката повуче јединица РОСУ, као и да КФОР повуче своје снаге које не дозвољавају било какав прилазак управним зградама.

Додатне тензије изазвале су информације о списковима Срба, које је објелоданио предсједник привремене Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти, осумњичених за организовање демонстрација и нападе на припаднике КФОР и полиције.

Провокацију је изазвала и одлука нелегалног градоначелника сјеверне Косовске Митровице Ердана Атића о промјени општинског печата који је носио назив “Административна канцеларија” у “општина сјеверна Митровица”, исписан на три језика – албанском, српском и енглеском.

Протести подршке сународницима одржани су на сјеверу Космета у Кусцу код Гњилана гдје се окупило око 5.000 мјештана и у Грачаници гдје је било око 2.000 људи.

Са протеста у Кусцу је упућен захтјев да се из притвора пусти ухапшени припадник косовске полиције Златан Арсић из села Ајновце код Косовске Каменице који је оптужен за ратни злочин наводно почињен током сукоба 1999. године, преноси Глас Српске.

Мирни протести Срба на сјеверу покрајине биће настављени и трајаће све до испуњења захтјева, поручили су представници Срба.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику
Прихваћена петиција грађана за смјену албанских предсједника у четири општине на сјеверу КиМ Прихваћена петиција грађана за смјену албанских предсједника у четири општине на сјеверу КиМ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 13m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 27m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 17m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 32m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 15m
    0