Šesti dan protesta završen mirno; Manja grupa će provesti noć ispred opštinske zgrade

02.06.2023. 20:26
0
IZVOR: srpskainfo.com

Srbi koji šesti dan protestuju ispred zgrade u Zvečanu razišli su se za danas, ali je ostala manja grupa koja će noć provesti ispred opštinske zgrade u kojoj se i dalje nalaze pripadnici jedinice ROSU, koju napolju uz bodljikavu žicu "čuvaju" pripadnici KFOR.

Pripadnici KFOR danas su dozvolili dvojici profesora da uđu u školski centar, koji se nalazi u istom objektu gdje je i Opštinska uprava, kako bi preuzeli dokumentaciju učenika potrebnu za upis na fakultete i više škole.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je zahtjeve Srba, a prvu grupu čine povlačenje kosovske policije sa sjevera pokrajine, oslobađanje uhapšenih Srba i zabrana ulaska nelegalnih gradonačelnika u opštinske objekte.

Druga grupa zahtjeva je formiranje Zajednice srpskih opština i obustavljanje sudskih postupaka protiv svih osumnjičenih Srba, uključujući i uhapšene tokom i zbog mirnih protesta.

Ispred zgrade je ostavljen televizor na kojem okupljeni Srbi gledaju meč tenisera Novaka Đokovića na tuniru “Rolan Garos”.

Ista situacija je i u Leposaviću i Zubinom potoku gdje mještani očekuju da se iz opštinskih objekata povuče jedinica ROSU, kao i da KFOR povuče svoje snage koje ne dozvoljavaju bilo kakav prilazak upravnim zgradama.

Dodatne tenzije izazvale su informacije o spiskovima Srba, koje je objelodanio predsjednik privremene Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, osumnjičenih za organizovanje demonstracija i napade na pripadnike KFOR i policije.

Provokaciju je izazvala i odluka nelegalnog gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Erdana Atića o promjeni opštinskog pečata koji je nosio naziv “Administrativna kancelarija” u “opština sjeverna Mitrovica”, ispisan na tri jezika – albanskom, srpskom i engleskom.

Protesti podrške sunarodnicima održani su na sjeveru Kosmeta u Kuscu kod Gnjilana gdje se okupilo oko 5.000 mještana i u Gračanici gdje je bilo oko 2.000 ljudi.

Sa protesta u Kuscu je upućen zahtjev da se iz pritvora pusti uhapšeni pripadnik kosovske policije Zlatan Arsić iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice koji je optužen za ratni zločin navodno počinjen tokom sukoba 1999. godine, prenosi Glas Srpske.

Mirni protesti Srba na sjeveru pokrajine biće nastavljeni i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva, poručili su predstavnici Srba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Uklanjaju se table na ćirilici i postavljaju nove, na latinici i albanskom jeziku Uklanjaju se table na ćirilici i postavljaju nove, na latinici i albanskom jeziku
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 40m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 9m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 23m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    19h 27m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    10h 35m
    0