Сестра потпоручника Гвозденовића: Надамо се правди

14.02.2022. 21:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Живимо у нади, не одустајемо и надамо се да ћемо дочекати правду, истиче Гордана Гвозденовић из Хан Пијеска, сестра Обрада Гвозденовића, потпоручника ЈНА који је убијен 2. маја 1992. године на Скендерији, у Сарајеву.

Коментаришући сазнања да би оптужница за злочин у Добровољачкој улици коначно требало да буде подигнута, Гвозденовићева за "Независне новине" наглашава да су породице изгубиле повјерење у правосуђе, али да очекују правду, те додаје да је тај процес требало давно да буде завршен.

- То је чињеница, то сви знамо - нагласила је Гвозденовићева.

Њен брат је, подсјећа, прије него што ће бити убијен, дошао из Загреба и био је на обезбјеђењу у Војној болници у Сарајеву. 

- Они су кренули да евакуишу рањене из Дома ЈНА. Били су видно обиљежени, знало се да је била у питању евакуација рањених - наглашава Гвозденовићева.

Више извора потврдило је за "Независне новине" да би Тужилаштво БиХ ускоро требало да подигне оптужницу за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, а који се догодио 2. и 3. маја 1992. године над припадницима ЈНА.

Извори "Независних новина" су истакли да су почела саслушања осумњичених у овом предмету, а један од саговорника "Независних новина" чак је рекао и да би оптужница могла бити подигнута већ у овом мјесецу.

Други извор "Независних новина" напомиње да је у бошњачким круговима у Сарајеву завладала паника, јер Тужилаштво БиХ саслушава осумњичене у предмету "Добровољачка".

Из Тужилаштва БиХ кажу да се интензивно ради на овом предмету.

- Предмет је у завршној фази и ускоро ће бити донесена тужилачка одлука - рекли су из Тужилаштва БиХ за "Независне новине".

Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, такође сматра да је крајње вријеме да коначно буде подигнута оптужница за овај злочин.

- Мора се једном доказати да је неко убијао и Србе. Нису Срби убијали сами себе. Подржавамо подизање оптужнице и моја организација ће бити уз то. Ако треба, ићи ћемо и протестовати да се то што прије уради те да видимо ко ће бити оптужен и кад ће бити оптужен - рекао је Лазић за "Независне новине".

Тужилаштво БиХ, подсјетимо, наредило је 2018. године поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету "Добровољачка улица".

Истрага је настављена због сумње да је почињен ратни злочин, а одлуком је ван снаге стављена ранија наредба о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге.

Жалбе у односу на девет лица су одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

"Независне новине" подсјећају, припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године.

Убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Коментари 0
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    9h 21m
    0
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    21h 18m
    0
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    3h 38m
    2
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    1h 17m
    0
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    7h 30m
    0