Sestra potporučnika Gvozdenovića: Nadamo se pravdi

14.02.2022. 21:00
0
IZVOR: nezavisne.com

Živimo u nadi, ne odustajemo i nadamo se da ćemo dočekati pravdu, ističe Gordana Gvozdenović iz Han Pijeska, sestra Obrada Gvozdenovića, potporučnika JNA koji je ubijen 2. maja 1992. godine na Skenderiji, u Sarajevu.

Komentarišući saznanja da bi optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj ulici konačno trebalo da bude podignuta, Gvozdenovićeva za "Nezavisne novine" naglašava da su porodice izgubile povjerenje u pravosuđe, ali da očekuju pravdu, te dodaje da je taj proces trebalo davno da bude završen.

- To je činjenica, to svi znamo - naglasila je Gvozdenovićeva.

Njen brat je, podsjeća, prije nego što će biti ubijen, došao iz Zagreba i bio je na obezbjeđenju u Vojnoj bolnici u Sarajevu. 

- Oni su krenuli da evakuišu ranjene iz Doma JNA. Bili su vidno obilježeni, znalo se da je bila u pitanju evakuacija ranjenih - naglašava Gvozdenovićeva.

Više izvora potvrdilo je za "Nezavisne novine" da bi Tužilaštvo BiH uskoro trebalo da podigne optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a koji se dogodio 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Izvori "Nezavisnih novina" su istakli da su počela saslušanja osumnjičenih u ovom predmetu, a jedan od sagovornika "Nezavisnih novina" čak je rekao i da bi optužnica mogla biti podignuta već u ovom mjesecu.

Drugi izvor "Nezavisnih novina" napominje da je u bošnjačkim krugovima u Sarajevu zavladala panika, jer Tužilaštvo BiH saslušava osumnjičene u predmetu "Dobrovoljačka".

Iz Tužilaštva BiH kažu da se intenzivno radi na ovom predmetu.

- Predmet je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka - rekli su iz Tužilaštva BiH za "Nezavisne novine".

Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, takođe smatra da je krajnje vrijeme da konačno bude podignuta optužnica za ovaj zločin.

- Mora se jednom dokazati da je neko ubijao i Srbe. Nisu Srbi ubijali sami sebe. Podržavamo podizanje optužnice i moja organizacija će biti uz to. Ako treba, ići ćemo i protestovati da se to što prije uradi te da vidimo ko će biti optužen i kad će biti optužen - rekao je Lazić za "Nezavisne novine".

Tužilaštvo BiH, podsjetimo, naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage.

Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

"Nezavisne novine" podsjećaju, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

Ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Komentari 0
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    11h 30m
    1
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    23h 27m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    5h 47m
    1
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    3h 26m
    0
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    9h 39m
    0