Сестре Мишић: Студирање кинеског изазовно, занимљиво и перспективно

13.06.2020. 21:50
0
ИЗВОР: radiofilozofski.com

Сестре Данијела и Мира Мишић из Власенице, успјешни су студенти треће године кинеског и енглеског језика на Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву, које су своју љубав и знање о кинеском језику и култури прошириле шестомјесечним студијским боравком у малом кинеском граду Харбину.

- Одувијек смо вољеле језике, и када смо видјеле да на Филозофском факултету на Палама постоји програм гдје се поред енглеског студира и кинески језик, а знајући колико је кинески језик занимљив, одлучиле смо се да упишемо тај смјер – кажу Данијела и Мира.

О кинеској култури кажу да су знале тек понешто, али већ са првим предавањима и упознавањем кинеских професора, родила се љубав према кинеском језику и историји.

Студирање кинеског и енглеског језика научило их је да воле различитости и да изађу из зоне комфора. На другој години студирања, добиле су стипендије за шест мјесеци боравка у Кини, што им је, како кажу, једно од најљепших искустава у животу. Истичу да залагањем професора и трудом ученика, сваке године преко 20 најбољих студената добије прилику за студентски боравак у Кини. Напомињу да је за ову прилику заслужно велико залагање професора са Катедре за синологију и добар однос Филозофског факултета и кинеске амбасаде у БиХ.

Слика

Мира и Данијела су шест мјесеци провеле у Харбину, кинеском градићу на сјевероистоку земље, познатом по највећем фестивалу леда на свијету. Највише их је одушевио спој традиционалног и модерног, који, према њиховим ријечима, Кину чини земљом чуда. “Кинески храмови, огромне статуе Буде,  православне цркве и католичке катедрале, спој свега за шта смо раније мислиле да никако не може бити заједно, сада је било ту, пред нашим очима. Затим, модерни ресторани, али и огромни улични маркети са храном, гдје смо појеле нека од најукуснијих јела. Сам кинески народ је једнако прекрасан и јединствен. Искреност, срдачност и топлину коју смо пронашле у дружењу са кинеским пријатељима раније смо могле да замислимо само у некој бајци, па је можда тако и најбоље описати Кину – земља у којој и бајка постаје стварност.”

Имале су прилику посјетити Кинески зид, Тиананмен, Забрањени Град, Небески храм, о којим говоре са одушевљењем. “Вијекови ту испред нас, чврсти и стварни – неописив призор. Осјетиле смо дух живота ових градова, али оно чему се посебно дивимо јесте однос Кинеза према традицији, поштовање своје земље, пожртвованост и преданост раду."

Слика

Боравак у Кини проширио им је видике и помогао у учењу кинеског језика. “Одлазак у Кину нам је много помогао да побољшамо кинески језик, али и да видимо и доживимо кинеску културу. Овај боравак је имао огроман утицај на нас и на наше размишљање. Постале смо много самосталније, и с обзиром на то да смо дужи период провеле одвојене од куће, а и видјевши колико Кинези цијене своју традицију, схватиле смо колико је и наша традиција и култура богата и научиле смо још више да цијенимо своје.”

Прије него што дипломирају, Мира и Данијела желе још једном отићи у Кину на студијски боравак, а опције за запослење након завршетка студија су, како кажу, бројне.

- Кинески језик је јако перспективан у погледу запослења, а у прилог томе иде и чињеница да ниједан студент са дипломом нашег факултета није незапослен. Неки желе остати овдје и наћи посао, а други се одлучују за одлазак у Кину, тражећи посао или да упишу мастер студије. 

Водећи се Конфучијевом изреком “Изаберите посао који волите, и нећете морати радити ни један дан у животу”, Мира и Данијела позивају матуранте да упишу студиј кинеског језика, уколико воле нешто другачије, изазовно и занимљиво. О атмосфери на Катедри за синологију Филозофског факултета кажу да је пријатељска и да ће се сваки студент осјећати пријатно и посебно.

-Професори су јако сусретљиви, толико се труде да нам олакшају све, да нам створе пријатну атмосферу за рад, да нас охрабре да ништа није немогуће и да нам буду прави пријатељи. Одувијек смо се издвајали као посебна препознатљива групица и заиста то и јесмо. Када је помоћ потребна и када треба да се држимо скупа, сложни смо и чинимо праву кинеску породицу. Мотивација за упис не треба бити само одлазак у Кину, него жеља за другачијим, храброст да савладате препреке, да научите тај најтежи језик на свијету и да вам онда студентски одлазак у Кину буде права награда за сав труд и тако ћете још више уживати у тој авантури! Дођите нам, и постаните дио наше породице! Осјетите чар кинеског духа и будите сигурни да ће вам сваки дан бити нови изазов и нова авантура!

 

Коментари 0
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    8h 59m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    10h 48m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    5h 17m
    13
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    5h 4m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    21h 51m
    0